Свет

Нестало скоро 30 тона експлозивне хемикалије, власти у САД не знају где

Вагон који је превозио амонијум нитрат изашао је 12. априла из фабрике произвођача експлозива "Дино Нобел" у Чејену у америчкој држави Вајоминг, а за нестанак се сазнало месец дана касније
Нестало скоро 30 тона експлозивне хемикалије, власти у САД не знају гдеGetty © Marwan Tahtah

Више од 27.000 килограма амонијум нитрата, хемикалије која се користи и као ђубриво, али је експлозивна, нестало је вероватно током транспорта железницом од Вајоминга до Калифорније прошлог месеца, показују званични федерални подаци.

Вагон који је превозио амонијум нитрат изашао је 12. априла из фабрике произвођача експлозива "Дино Нобел" у Чејену у америчкој држави Вајоминг, а за нестанак се сазнало када је 10. маја представник компаније поднео извештај о инциденту Националном центру за реаговање.

У извештају се наводи да је хемикалија нестала из "непознатог разлога" и откривено је да се то десило након што је вагон стигао у Салтдејл у Калифорнији, удаљен више од 1.600 километара од Чејена.

Тада је вагон био празан и враћао се у Вајоминг, наводи компанија, преноси Ен-Би-Си њуз.

Колико је амонијум нитрат опасан, говори податак да је најмање 581 особа је убијена 1947. године када је више од 2.000 тона хемикалије експлодирало на теретном броду који је пристао у луци у Тексас Ситију у Тексасу. Исте године, у Бресту, у Француској, експлодирао је норвешки брод који је превозио око 3.000 тона амонијум нитрата, што је изазвало смрт 29 људи.

Такође је коришћен у бомбашком нападу на кампус Универзитета Висконсин-Медисон 1970. у којем је погинула једна особа, и у бомбашком нападу у Оклахома Ситију 1995. године, када је убијено 168 људи.

Године 2013. амонијум нитрат је био узрок експлозије у фабрици ђубрива у Весту у Тексасу, у којој је погинуло 15 људи, 200 повређено и стотине домова уништено. Федерални званичници су касније утврдили да је експлозија била последица кривичног дела.

Највећа експлозија која је била директна последица амонијум-нитрата десила се 2020. године у Бејруту у Либану. У експлозији више од 2.700 тона амонијум нитрата, страдало је више од 200 људи, а повређене су хиљаде.

Представници компаније "Дино Нобел" из које је хемикалија нестала, као и Комисије за јавна предузећа Калифорније нису одговорили на питања новинара.

Кристен Саут, портпарол "Унион Пацифика", железничке компаније која превози хемикалију, рекла је у саопштењу да нестанак хемикалије не би требало да угрози јавност.

"Ђубриво је дизајнирано за примену на земљи и брзо упијање тла. Ако је губитак настао услед цурења из вагона током транспорта од фабрике до одредишта, испуштање не би требало да представља ризик по јавно здравље или животну средину", каже Саут.

image