Патрушев: БРИКС као камен темељац новог светског поретка

Важно да се искористи потенцијал удружења за смањење међународне конфронтације, тражење разумне равнотеже интереса и решавање хитних проблема, казао је руски званичник

БРИКС има задатак да постане кључни фактор праведнијег светског поретка, рекао је секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев на састанку шефова делегација земаља чланица БРИКС-а који је одржан на маргинама Међународног састанка о безбедности под покровитељством Савета безбедности РФ.

"На састанку је наглашена значајна улога БРИКС-а у тражењу ефикасних решења за глобалне проблеме. Учесници састанка су говорили о изгледима сарадње 'петорке' у области енергетске безбедности, антитерористичких активности, координације приступа у области сузбијања прања новца и финансирања тероризма", наводи се у саопштењу прес-службе Савета безбедности РФ.

Патрушев је рекао да је "важно да се искористи потенцијал удружења за смањење међународне конфронтације, тражење разумне равнотеже интереса и решавање хитних проблема".

"БРИКС има задатак да постане кључни елемент праведнијег светског поретка, да подржи тежње земаља у развоју за пуно учешће у структурама глобалног управљања", рекао је он.

Према његовим речима, Русија поздравља успешан почетак јужноафричког председавања БРИКС-ом.

"Подржавамо даље унапређење  стратешког партнерства 'петорке' у свим кључним областима. Спремни смо да нашим партнерима у Јужној Африци пружимо свеобухватну подршку. Надамо се да ће предстојећи јулски састанак високих представника задужених за питања безбедности послужити јачању свеобухватног петочланог партнерства", додао је Патрушев.

Конкретни предлози руске стране о термину састанка пренети су партнерима дипломатским путем.

"Уверени смо у успех Петнаестог самита БРИКС-а у Јоханесбургу који ће се одржати у периоду од 22. до 24. августа ове године", резимирао је Патрушев.