Си Ђинпинг: Огроман потенцијал за сарадњу са ЕАЕС, Kина је највећи партнер

Кина је највећи партнер Евроазијског економског савеза, а сарадња само наставља да расте, рекао је данас кинески председник

Евроазијски економски савез (ЕАЕС) и Кина имају велики потенцијал за сарадњу, рекао је данас председник Кине Си Ђинпинг током видео укључења на Евроазијски економски форум који се данас одржава у Русији. 

"Евроазијски економски савез, због свог отвореног духа и обостране користи од сарадње са државама региона, ШОС-ом и другим мултилатералним механизмима одржава блиске контакте са њима и ради на изградњи једног погодног простора за заједнички развој у чему постиже успех", рекао је председник Кине.

Он је подсетио да је Кина највећи партнер Евроазијског економског савеза и додао да је трговинска сарадња Савеза и Пекинга превазишла 243 милијарде долара, забележивши троструки раст.

"Регистрован је велики раст. Постоји огроман потенцијал за сарадњу", нагласио је кинески лидер.

Си Ђинпинг је подсетио и да је током посете Москви у марту ове године био постигнут низ договора којим би се постигла интеграција пословања ЕАЕС и кинеске иницијативе "Један појас, један пут". Пекинг је, према његовим речима, заинтересован за конкретизацију сарадње у тој области.