Свет

Америка упозорила Украјину: Не нападајте Русију нашим оружјем

Вашингтон је од Кијева добио уверавања да ће поштовати жељу САД
Америка упозорила Украјину: Не нападајте Русију нашим оружјем© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена у разговору са украјинским властима поновила је да не подржава нападе на руску територију, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

"Још једном смо ставили до знања Украјинцима шта мислимо о нападима на Русију - не желимо да подстичемо то или омогућавамо, а тек не желимо да се било какво америчко оружје користи за нападе на руску територију", рекао је Кирби за Си-Ен-Ен.

Он је додао да је Вашингтон од Кијева добио уверавања да ће поштовати жељу САД.

"Такође, прилично смо јасни и кад кажемо да желимо да Украјина може да буде способна да се одбрани, јер је под нападом. Имају право да се боре. Међутим, отворено кажемо да не желимо да рат ескалира, пустош и насиље су већ погодили украјински народ", додао је Кирби.

У току разговора са Украјинцима нису спомињане никакве "последице" по Украјину, већ су били "једноставно понављање" америчког става, истакао је Кирби.

Претходно је Руско министарство одбране саопштило да су уништене украјинске националистичке диверзантске формације које су упале на територију Белгородске области, у пограничном појасу према Украјини, као и да је том приликом убијено више од 70 терориста, уништена четири оклопна возила и још пет војних камионета произведених у САД.

Снимци неких од уништених возила које је објавило руско министарство одбране показују војну опрему америчке производње, попут војних камиона Хамви.

image