Свет

Блинкен крајем маја путује у посету Шведској, Норвешкој и Финској

Од 1. до 2. јуна амерички државни секретар ће боравити у Хелсинкију где ће истаћи јаке билатералне односе САД са најновијим НАТО савезником, саопштио је Стејт департмент
Блинкен крајем маја путује у  посету Шведској, Норвешкој и Финској© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен посетиће од 29. маја до 2. јуна Шведску, Норвешку и Финску како би продубио трансатлантску сарадњу по најважнијим економским и питањима националне безбедности, саопштио је Стејт департмент.

Блинкен ће посету започети у Лулеу у Шведској, где ће боравити од 29. маја до 31. маја и копредседавати четвртим састанком Савета за трговину и технологију ЕУ-САД како би се убрзала глобална технолошка транзиција, повећала трговинска и технолошка сарадња, позвала Русија на одговорност и подржала Украјина, наводи се у саопштењу. Он ће се састати са шведским премијером Улфом Кристерсоном и и министром спољних послова Шведске Тобијасом Билстромом.

Од 31. маја до 1. јуна, Блинкен ће боравити у Норвешкој, где ће у Ослу учествовати на неформалном састанку министара спољних послова НАТО-а на којем ће разговарати о припремама за јулски самит НАТО-а у Вилњусу, подршци Украјини и другим трансатлантским приоритетима са савезницима и Шведском која је позвана на самит у својству госта.

Током посете Норвешкој, Блинкен ће разговарати са норвешким премијером Јонасом Гаром Стереом и министарком иностраних послова ове земље Аникен Хејтфелд.

Од 1. до 2. јуна амерички државни секретар ће боравити у Хелсинкију, у Финској, где ће истаћи јаке билатералне односе САД са најновијим НАТО савезником. Он ће се у петак састати са финском премијерком Саном Марин и министром иностраних послова Финске Пеком Хавистом, наводи се у саопштењу.

"Државни секретар одржаће предавање у Хелсинкију како би подвукао на које је све начине руска агресија против Украјине била стратешки промашај, а говориће и о нашим напорима да подржимо украјинску одбрану своје територије, суверенитета и демократије у потрази за праведним и трајном миром", закључује се у саопштењу Стејт департмента.

image