Блинкен крајем маја путује у посету Шведској, Норвешкој и Финској

Од 1. до 2. јуна амерички државни секретар ће боравити у Хелсинкију где ће истаћи јаке билатералне односе САД са најновијим НАТО савезником, саопштио је Стејт департмент

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен посетиће од 29. маја до 2. јуна Шведску, Норвешку и Финску како би продубио трансатлантску сарадњу по најважнијим економским и питањима националне безбедности, саопштио је Стејт департмент.

Блинкен ће посету започети у Лулеу у Шведској, где ће боравити од 29. маја до 31. маја и копредседавати четвртим састанком Савета за трговину и технологију ЕУ-САД како би се убрзала глобална технолошка транзиција, повећала трговинска и технолошка сарадња, позвала Русија на одговорност и подржала Украјина, наводи се у саопштењу. Он ће се састати са шведским премијером Улфом Кристерсоном и и министром спољних послова Шведске Тобијасом Билстромом.

Од 31. маја до 1. јуна, Блинкен ће боравити у Норвешкој, где ће у Ослу учествовати на неформалном састанку министара спољних послова НАТО-а на којем ће разговарати о припремама за јулски самит НАТО-а у Вилњусу, подршци Украјини и другим трансатлантским приоритетима са савезницима и Шведском која је позвана на самит у својству госта.

Током посете Норвешкој, Блинкен ће разговарати са норвешким премијером Јонасом Гаром Стереом и министарком иностраних послова ове земље Аникен Хејтфелд.

Од 1. до 2. јуна амерички државни секретар ће боравити у Хелсинкију, у Финској, где ће истаћи јаке билатералне односе САД са најновијим НАТО савезником. Он ће се у петак састати са финском премијерком Саном Марин и министром иностраних послова Финске Пеком Хавистом, наводи се у саопштењу.

"Државни секретар одржаће предавање у Хелсинкију како би подвукао на које је све начине руска агресија против Украјине била стратешки промашај, а говориће и о нашим напорима да подржимо украјинску одбрану своје територије, суверенитета и демократије у потрази за праведним и трајном миром", закључује се у саопштењу Стејт департмента.