Свет

Подољак условљава Ватикан: Тражи да папа промовише повлачење руских трупа из Украјине

Подољак је у интервјуу италијанском листу "Коријере дела сера" напоменуо да ће Кијев подржати папину мировну иницијативу само "ако Ватикан промовише повлачење руских трупа са територије Украјине"
Подољак условљава Ватикан: Тражи да папа промовише повлачење руских трупа из УкрајинеGetty © Christopher Furlong

Још пре почетка мисије Ватикана за решавање сукоба у Украјини, саветник шефа канцеларије украјинског председника Владимира Зеленског Михаил Подољак, изнео је низ услова за мировне преговоре са Русијом уз посредство Ватикана.

Подољак је у интервјуу италијанском листу "Коријере дела сера" напоменуо да ће Кијев подржати папину мировну иницијативу само "ако Ватикан промовише повлачење руских трупа са територије Украјине", преносе РИА новости.

Такође, шеф кабинета Зеленског је затражио и помоћ Свете столице у повратку ратних и цивилних заробљеника и деце у Украјину.

Раније је папа Франциско наложио шефу Бискупске конференције Италије кардиналу Матеу Зупију да спроведе "мисију која ће допринети ублажавању напетости у украјинском сукобу".

Како је рекао државни секретар Ватикана Пјетро Паролин, главни приоритет мисије да сви учесници покушају "да створе климу и окружење које могу да доведу до мира, како би се зауставио масакр који снажно погађа Украјину, али има и значајне импликације за Русију". Према његовим речима, прерано је говорити о датумима Зупијеве могуће посете Москви и Кијеву.

image