Белорусија: Ако имате имало разума, нећете прећи црвену линију

Било је логично да се оружје повуче после 1991. године и распада Совјетског Савеза јер су тада Сједињене Америчке Државе дале безбедносне гаранције и нису уводиле санкције, рекао је државни секретар Александар Волфович

Западне земље нису оставиле Белорусији никаквог избора већ да распореди тактичко нуклеарно наоружање на својој територији и боље би било да не прелазе "црвене линије" по кључним стратешким питањима, рекао је државни секретар белоруског Савета за безбедност Александар Волфович.

Он је објаснио да је било логично да се оружје повуче после 1991. године и распада Совјетског Савеза јер су тада Сједињене Америчке Државе дале безбедносне гаранције и нису уводиле санкције, рекао је белоруски званичник, а пренео је Ројтерс.

"Данас је све покидано. Сва дата обећања нестала су заувек", рекао је Волфович за државну телевизију.  

Истакао је да распоређивање тактичког нуклеарног наоружања на територију Белорусије има функцију одвраћања и додао да "ако је остало још имало разума у главама западних политичара, неће прелазити црвену линију". 

Волфович је истакао да би свака употреба чак и тактичког нуклеарног наоружања имала неповратне последице.

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је прошле недеље да ће наоружање бити испоручено, али није јасно када ће оно стићи на своје одредиште. САД су осудиле најаву размештања нуклеарног оружја у Белорусији, али су додале да остају при свом ставу о употреби таквог оружја.