Минск: Русија нам послала комплет ПВО система С-400

Белорусија наставља да спроводи мере за јачање борбеног потенцијала регионалне групе снага, опремају се формације и војне јединице Оружаних снага новим савременим наоружањем

Русија је испоручила Белорусији још један комплет противваздушних ракетних система С-400, саопштило је белоруско Министарство одбране.

"Још један комплет противваздушног ракетног система С-400 стигао је у Републику Белорусију. У блиској будућности комплекс ће ступити на борбено дежурство. Белоруски противавионски топници су завршили обуку и спремни су да користе руски систем", наводи се у саопштењу.

Белоруско Министарство одбране је навело да Република наставља да спроводи мере за јачање борбеног потенцијала регионалне групе снага, опремају се формације и војне јединице Оружаних снага новим савременим наоружањем.

"Набавка противваздушног ракетног система С-400 извршена је у оквиру војне и војно-техничке сарадње између Републике Белорусије и Руске Федерације. Војници су спремни да своја знања и вештине примене у пракси, како би осигурали војну безбедност Белорусије и Савезне државе", наводи се у саопштењу Министарства одбране Белорусије.

Према речима команданта Ваздухопловства и ПВО Белорусије пуковника Андреја Лукјановича, комплекс С-400 је "озбиљан аргумент" за обезбеђење безбедности земље.

"Данас је ово најсавременији противваздушни ракетни систем који је способан да погоди готово све ваздушне циљеве, да погоди средства за ваздушни напад, па и она која лете балистичком путањом и имају домет до 400 километара", рекао је он.

Подсећамо, председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да све земље које су забринуте због тога што Москва и Минск имају нуклеарно оружје могу да се придруже Савезној Држави Русије и Белорусије, преносе "РИА Новости".

Раније је казахстански лидер Касим-Жомарт Токајев рекао да две земље у ЕАЕУ "сада чак имају и нуклеарно оружје за двоје".

"Не мислим да је председник Казахстана Касим Жомарт Токајев забринут због овога. Нико није против тога да Казахстан и друге земље имају блиске односе, као што ми имамо са Руском Федерацијом. Веома је једноставно: морате се придружити савезу Белорусије и Русије и то је то, а нуклеарног оружја ће бити за све", рекао је белоруски лидер у интервјуу за ТВ "Русија 1".