Кина одбила да коментарише тврдње "Волстрит џорнала" о преговорима са Украјином

Кијев потврдио да Хуеј није говорио о прекиду рата који би укључивао Русију у границама које претпостављају четири нова региона, поручују данас из Пекинга

Званични представник кинеског Министарства спољних послова Мао Нин није потврдила наводе "Волстрит џорнала" да је кинески изасланик Ли Хуеј, током недавне турнеје у европским престоницама, изјавио да би мировни споразум требало постићи тако да четири нова региона Русије - Запорошка, Херсонска област, ЛНР, ДНР - остану у њеним оквирима.

Мао Нин је поручила да је Кина објавила званична саопштења и додала да је "министар спољних послова Украјине јавно рекао да је био у контакту са представницима држава у којима је боравио Ли Хуеј и додао да нико није потврдио сличне изјаве, које је пренео "Волстрит џорнал".

Подсећамо, специјални изасланик Кине за евроазијска питања Ли Хуеј прошле недеље је завршио европску турнеју у оквиру које је посетио Украјину, Русију, Пољску, Немачку, Француску, Белгију. Са европским колегама, разговарао је о кинеском мировном предлогу, који је Пекинг предложио у фебруару ове године.

Ипак, "Волстрит џорнал" је пренео да је Хуеј покушао да "осигура да Русија не изгуби рат и да Москва не прибегне нуклеарном оружју", уједно лобирајући за политичко решење које би, осим прекида ватре, претпостављало и очување Русије у оним границама, које је Москва објавила крајем прошле године, након референдума у четири области које су сада део РФ.