"Заратили" Маск и "Њујорк тајмс"

Док највећи део богатства господина Маска потиче од његовог удела у компанији "Тесла", његов утицај, углавном, потиче од компаније "Спејс eкс" која држи сателитску мрежу "Старлинк", пише амерички лист

Последњих месеци, најбогатији човек на свету постао је нови, хаотични актер на међународној политичкој сцени, пише "Њујорк тајмс". 

"Иако велики број милијардера воли да твитује о дешавањима у свету, ниједан се није приближио утицају Илона Маска и његовој способности да изазове невољу. Он је, понекад, упадао у поједине ситуације и поред тога што су га саветовали да то не чини и већ је иза себе оставио доста нереда", наводи амерички лист.

"Док највећи део богатства господина Маска потиче од његовог удела у компанији "Тесла", његов утицај, углавном, потиче од компаније "Спејс екс" која држи сателитску мрежу "Старлинк". Управо Старлинк је постао неопходан алат украјинске војске, с обзиром на то да интернет сервис може да преноси до зона сукоба и геополитичких жаришта", истиче лист.

"Уколико до петка буде финализовао планирану куповину Твитера, утицај господина Маска додатно ће порасти", наводи "Њујорк тајмс".

Амерички милијардер је, иначе, познат по томе што се залаже за "апсолутну слободу говора" и очекује се да се неће много бавити модерирањем садржаја на Твитеру.

"Његови критичари којих има много, међутим, сматрају да је тешко одвојити ставове господина Маска од његових пословних интереса, поготово када је реч о компанији "Тесла" која све више зависи од Кине", пише у анализи америчког листа.

У појединим случајевима, "Њујорк тајмс" истиче да је било користи од Илона Маска и подсећа на чињеницу да је Старлинком обезбедио приступ интернету у Украјини, те да је цивиле и војнике опремио кључним средством комуникације током сукоба са Русијом. 

Ипак, амерички лист није задовољан Масковим прошлонедељним твитом у ком је навео да неће моћи довека да финансира украјинско коришћење Старлинка, пре него што је, изненада, променио тај став.

"Дођавола са тим… Иако Старлинк још увек губи новац, а друге компаније добијају милијарде долара пореских обвезника, ми ћемо само наставити да финансирамо украјинску владу бесплатно", написао је на Твитеру.

Милијардер се дотакао и демонстрација у Ирану, када је поручио да ће активирати Старлинк и Иранцима омогућити приступ интернету, без обзира на владину блокаду. Међутим, рестрикције иранских власти учиниле су скоро немогућим да људи унутар Ирана приступе мрежи.

Иранска влада је, наводно, грађанима слала линкове за које је тврдила да омогућавају приступ Старлинку који су представљали вирусе уз помоћ којих су власти прикупљали податке са телефона грађана. Иако мало број Иранаца ипак може да се повеже на интернет уз коришћење Старлинка, постоји страх да би власти могле да открију индентитет грађана који га користе.

Страх од Старлинка има и влада у Пекингу због чега је милијардер под притиском власти да тако нешто не омогући и грађанима Кине, потврдио је Маск за "Фајненшел тајмс". Његова компанија "Тесла" је све више зависна од Кине због чињенице да скоро половину нових аутомобила производи у Шангају.

Маск се дотакао и кинеско-тајванских односа, рекавши да би се Пекинг могао умирити уколико би му се дозволила делимична контрола над овим острвом.

Уколико би дошло до војног сукоба између Кине и Тајвана, поједини аналитичари тврде да би власти у Тајпеју могли да затраже од Маска да им обезбеди средство за хитну комуникацију путем сателитског интернета. 

"Али с обзиром на став господина Маска о овој ситуацији и његове везе са Кином, Старлинк можда није одржива опција", закључује "Њујорк тајмс".

Илон Маск: "Њујорк тајмс" је хаотични актер у међунардној политици

Милијардер је одговорио на текст америчког листа на Твитеру, написавши да је "Њујорк тајмс" тај који је хаотичан актер на међународној политичкој сцени.

"Њујорк тајмс се појавио као нови, хаотични актер у међународној политици. Интервенције овог листа у неким од најзапаљивијих сукоба на свету, понекад су биле благодет, али и њихове поруке су изазивале проблеме", написао је Маск на Твитеру и саркастично додао "према неименованим изворима који желе да остану анонимни".