Свет

Муњевити узлет кинеске компаније: Јунионпеј претекао Визу у глобалним трансакцијама

Ово је значајан помак у односу на период од пре десет година, када је удео трансакција дебитним картицама Виза на глобалном тржишту износио готово 80 одсто, док је Јунионпеј имао свега један или два одсто удела
Муњевити узлет кинеске компаније: Јунионпеј претекао Визу у глобалним трансакцијамаwww.globallookpress.com © Costfoto/Keystone Press Agency

Кинески платни систем Јунионпеј претекао је ривалску Визу на глобалном тржишту дебитних картица, показало је истраживање аналитичке компаније "Нилсон рипорт".

Удео Јунионпеј-а у трансакцијама дебитним картицама у 2022. години достигао је 40,03 одсто, док је Виза на нивоу од 38,8 процената.

Виза је у 2021. години имала већи тржишни удео, од 39,53 одсто, у поређењу са 38,68 процената које је тада забележио Јунионпеј. 

У истраживању се напомиње да је ово значајан помак у односу на период од пре десет година, када је удео трансакција дебитним картицама Виза на глобалном тржишту износио готово 80 одсто, док је Јунионпеј имао свега један или два одсто удела. У то време се Јуионпеј највише користио на домаћем тржишту.

Други систем платних картица, Мастеркард, забележио је пад тржишног удела у трансакцијама дебитним картицама - са 39,53 одсто у 2021. на 21,19 процената прошле године.

Стручњаци су за лист "Известија" објаснили да је један од главних разлога за пораст трансакција картицама корпорације Јунионпеј брз економски раст азијско-пацифичког региона, где се овај систем највише користи.

"Јунионпеј систем се највише користи у Кини и другим земљама азијско-пацифичког региона. Последњих година регион је постигао бржи привредни раст, што је, опет, допринело повећању трансакција, отуда и увећање тржишног удела Јунионпеја" рекао је Игор Додонов, аналитичар "Финам" групе.

Још један фактор који је утицао на популарност Јунионпеја је експанзија на руском тржишту, након што су Виза и Мастеркард обуставиле пословање у тој држави у склопу санкција које су уведене Русији.

Пре 2022. године, између четири и пет одсто свих Виза и Мастеркард трансакција је обављено у Русији. Становници Русије картице ових компанија могу да користе у земљи и након њиховог одласка, али не и у иностранству.

Као алтернатива, један број банака је почео да ради са кинеским картичним системом. Према подацима од почетка маја, седам руских банака је издавало Јунионпеј картице.

Стручњаци истичу да на равнотежу снага између Виза и Јунионпеја утиче и пад раста америчког БДП-а, који је у првом кварталу пао на 1,1 одсто. Кинески БДП је у првом кварталу порастао за 4,5 процената у односу на годину дана раније, што, према мишљењу аналитичара, показује да је Јунионпеј тренутно у конкурентнијем окружењу од Визе.

image