Блинкен: Преиспитаћемо односе са Саудијском Арабијом

Због одлуке о смањењу производње нафте која "не одражава интересе САД", односи ће бити "преиспитани", каже амерички државни секретар

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да ће Сједињене Америчке Државе преиспитати односе са Саудијском Арабијом због одлуке да подржи Русију и смањи производњу нафте следећег месеца. Бела кућа тврди да се овим потезом пружа подршка Русији у сукобу са Украјином.  

Саудијски лидери су раније овог месеца имали кључну улогу у одлуци картела произвођача нафте ОПЕК+ да се производња сирове нафте смањи за два милиона барела дневно, што би могло да подигне цене и помогне Русији, што је  супротно америчким интересима. 

Блинкен је истакао да САД и даље оцењују као "погрешну" одлуку коју је раније саопштио ОПЕК+, група од 23 земље проивођача нафте која укључује и Русију.

"Нисмо се стидели да јасно кажемо у којој мери то сматрамо погрешном одлуком која ни на који начин није у нашем интересу", рекао је он у интервјуу за "Блумберг" и додао да ће односи САД и Саудијске Арабије бити преиспитани "веома промишљено и уз консултације са члановима Конгреса, како је рекао председник, да би се осигурало да тај однос боље одражава наше интересе."

Саудијски званичници тврде да ОПЕК+ доноси одлуке на основу економске анализе тржишта нафте, а не на основу политичких циљева, нити се њихова нафтна политика усаглашава са политиком Русије, пише "Њујорк тајмс".

Блинкен је навео и да је америчка влада била свесна да је Саудијска Арабија неколико пута помогла Украјини након најаве ОПЕК+, укључујући подршку недавној резолуцији Уједињених нација којом се осуђује руска анексија четири украјинске области, као и најаву Ријада да планира додатних 400 милиона долара хуманитарне помоћи Украјини.

"Ово не надомешћује одлуке које је донео ОПЕК+ о смањењу производње нафте, али ми то узимамо у обзир", рекао је Блинкен. 

САД и њихови савезници увели су свеобухватне економске санкције Русији откако је започела специјалну војну операцију у Украјини, али је Русија је наставила да зарађује од извоза нафте, због високих цена на светском тржишту. Саопштење ОПЕК+још није довело до скока цена нафте, али амерички званичници прате шта ће се догодити када одлука ступи на снагу у новембру.