Свет

Фон дер Лајен: Забрињавајуће тензије на Западном Балкану

Председница Европске комисије сматра да су "ударни таласи које је послао Путинов рат" стигли и до партнера на Западном Балкану, али да нас је то "још више зближило"
Фон дер Лајен: Забрињавајуће тензије на Западном Балкану© Kai Pfaffenbach/Pool via Tanjug/ AP

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је говорећи на форуму "ГЛОБСЕК" у Братислави, у делу говора посвећеном Западном Балкану изјавила да су "недавне тензије" забрињавајуће.

"Недавне тензије су наравно забрињавајуће. Позивам све стране да се удаље од конфронтације и да предузму мере за враћање смирености", рекла је Фон дер Лајен.

Председница Европске комисије није прецизирала на које тензије мисли.

Она је у говору, који је највећим делом био посвећен сукобу у Украјини, рекла да су "ударни таласи које је послао Путинов агресорски рат стигли и до наших шест партнера са Западног Балкана".

"Али то нас је само још више зближило", додала је и указала да је ЕУ проширила на Западни Балкан исте мере солидарности које је предузела унутар Уније.

"Подржали смо угрожена домаћинства код високих трошкова енергије. Градимо нову инфраструктуру како бисмо смањили зависност Западног Балкана од руских фосилних горива. И ова практична сарадња тече паралелно са напретком на путу ка ЕУ", истакла је Фон дер Лајен.

image