Велика Британија и Молдавија започињу преговоре о споразуму о репатријацији

Сунак ће започети преговоре на Самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву

Велика Британија ће отворити преговоре са Молдавијом о новом споразуму о репатријацији миграната из те источноевропске земље, пошто се премијер Риши Сунак суочава са домаћим притисцима да смањи прилив миграната.

Сунак ће започети преговоре о споразуму на Самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву у Молдавији, пише "Политико".

Британски премијер је борбу против илегалних миграција ставио на листу својих приоритета и суочава се са захтевима своје Конзервативне странке да смањи укупан број миграната. Бројке објављене прошле недеље показују да је прошле године постављен рекорд новопристиглих миграната у Велику Британију од 606.000.

Сунак ће такође објавити да је сличан споразум са Грузијом ступио на снагу и да Велика Британија дели обавештајне податке са Бугарском у циљу прогона банди које кријумчаре људе са Западног Балкана и источног Медитерана у остатак Европе.

"Не можемо да решимо ове проблеме без блиске сарадње европских влада и институција", рекао је Сунак уочи самита, саопштио је његов кабинет.

"На сваком састанку, сваком самиту, сваком међународном скупу попут овог, безбедност наших граница мора бити на врху дневног реда", додао је.

Сунак, такође, планира да се састане са шпанским премијером Педром Санчезом, чија је земља домаћин трећег самита Самита Европске политичке заједнице у октобру, како би разговарали о проблему илегалних миграција.