Свет

Ко сме да хапси Путина? Москва одбацила гласине о наводном премештању самита БРИКС-а из Јужне Африке

Путинова планирана посета узнемирила је инвеститоре који су забринути да би блиске везе Јужне Африке са Русијом угрозиле њене односе са неким од највећих трговинских партнера, укључујући САД
Ко сме да хапси Путина? Москва одбацила гласине о наводном премештању самита БРИКС-а из Јужне Африке© Matthew Stockman/Getty Images

У западним медијима је недавно почела да кружи гласина да би Јужна Африка могла затражити премештај места састанка лидера БРИКС-а у Кину, наводно како би избегла извршење међународне потернице за руским председником, а што је Москва одбацила као лажне информације.

"Сматрам да ово спада у категорију затрпавања информацијама", изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков на конференцији за новинаре у Кејптауну у четвртак.

Он каже да, имајући у виду своје контакте са колегама из Јужне Африке и Кине, основе за такве информације не постоје. 

Рјабков је истакао да ће се скуп Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке бити одржан по договору у Јоханесбургу крајем августа.

"Данас нема другог датума и мислим да ову тему не треба даље спиновати", напоменуо је Рјабков.

Он је оценио да би лажни извештаји могли бити покушај "компликовања редовног рада у формату БРИКС-а" и покушај "наметања неке врсте лажне агенде."

"Радимо сталожено, по плану који је добро познат: да се самит ове године одржи у Јоханесбургу, а следеће године у Казању" у Русији, рекао је Рјабков.

Британска агенција Ројтерс је, позивајући се на анонимног званичника, у среду известила да би Јужна Африка могла затражити да Кина преузме улогу домаћина предстојећег самита лидера БРИКС-а како би се избегло извршавање налога Међународног кривичног суда за хапшење руског председника Владимира Путина.

МКС је издао налог за хапшење у марту, а руски председник се терети за наводни ратни злочин присилног расељавања, због избављања деце из подручја под украјинском артиљеријском паљбом на безбедно.

Руски званичници су у више наврата осудили одлуку МКС као лицемерну, истакавши да Москва не признаје јурисдикцију тог суда, што налог чини ништавним.

Са друге стране, Јужна Африка јесте потписница Римског статута и има законску обавезу да изврши налоге за хапшење које је издао МКС, чак и ако се односе на светске лидере као што је Владимир Путин.

Преторија тренутно разматра доношење закона који би јој дао дискреционо право у спровођењу таквих налога.

image