Орбан: Не ратујемо, нити ћемо ратовати против Русије

"То није наш рат", истакао је мађарски премијер

Мађарска није у рату са Русијом и неће бити све док је актуелна влада на власти, рекао је премијер Виктор Орбан, гостујући на радију "Кошут".

"Ми нисмо у рату са Русијом и нећемо ни бити. Све док је ова власт актуелна, дефинитивно не. Гледамо на то као на претњу споља која је близу нас, али то није наш рат. Мислим да смо зато трезвенији, и да реалније видимо шта се дешава", нагласио је Орбан 

Од почетка сукоба, Мађарска се доследно противила увођењу санкција руском енергетском сектору и испорукама оружја Украјини. У марту 2022. године мађарски парламент је донео уредбу о забрани испорука оружја Украјини.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто раније је објаснио да Будимпешта настоји да осигура територију Закарпатја у Украјини, где живе етнички Мађари, јер би је снабдевање оружјем украјинских снага преко тог простора учинило легитимним војним циљем. Руководство земље је више пута наглашавало да се Мађарска залаже за што скорији почетак мировних преговора.

Због свега тога, Брисел и Вашингтон критикују Будимпешту, тврдећи да она све више заузима проруски став који није у складу са политиком Запада.