Свет

Блинкен: Нисмо непријатељи Руса, не радимо на смени власти у Русији

Украјински сукоб није одвратио нашу пажњу од Кине, спремни смо да одговоримо, каже амерички државни секретар
Блинкен: Нисмо непријатељи Руса, не радимо на смени власти у Русијиwww.globallookpress.com © IMAGO/Antti Aimo-Koivisto

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас у Хелсинкију да Сједињене Америчке Државе нису непријатељ грађана Русије и да Вашингтон не ради на смени власти у тој земљи.

Према његовим речима, САД поздрављају жељу било које земље да се укључи у посредовање између Кијева и Москве како би дошло до мира, било да се ради о Кини, Бразилу или некој трећој страни. Вашингтон подржава било коју иницијативу која би Русију навела да седне за преговарачки сто и која би довела до постизања дугорочног мира, у складу са Повељом УН-а.

У том контексту, Вашингтон и савезници су у контакту са Украјином и заједно раде на одређивању основних принципа који би довели до праведног мира. 

У исто време, амерички државни секретар је поручио и да се Вашингтон не меша у унутрашње послове Русије, те да не ради на смени руководства, јер допушта руском народу да сам одлучи какво ће оно бити и какву будућност жели.

"Никада нисмо имали такав циљ. САД нису ваш непријатељ. После мирног завршетка Хладног рата, имали смо наду да Руску Федерацију чека светла будућност, да ће бити слободна и отворена за интеграцију са целим светом. Више од 30 година смо радили на изградњи стабилних односа са Москвом јер смо веровали да је слободна и просперитетна Русија у интересу целог света", изјавио је Блинкен.

Он се осврнуо и на ситуацију у Азијско-пацифичком региону и истакао да ситуација у Украјини није одвукла пажњу САД од Кине и потенцијалних претњи које могу доћи из Пекинга.

"Потенцијал САД да одговори на потенцијалне претње које долазе из Кине се повећао", закључио је он.

image