Муке Вашингтона у набавци граната за Украјину: САД разматрају како да купе ТНТ од Јапана

Јапан и САД разматрају како да заобиђу законе који забрањују извоз смртоносне опреме из Јапана, а један од излаза би био то што ТНТ представља робу са двојном употребом, пише британска агенција

Сједињене Америчке Државе разматрају опције како да купе нове залихе ТНТ-а из Јапана, да би могле да произведу нове залихе артиљеријских граната калибра 155мм за потребе наоружавања Кијева, рекле су две особе упознате са овим питањем за Ројтерс.

Извоз оружа представља на известан начин табу тему за званичну политику пацифизма које се Јапан држао у својој скоријој историји, док би наводна продаја ТНТ-а тестирала спремност Токија да изазове контроверзу зарад наоружавања Украјине, будући да тренутна правила извоза у тој земљи забрањују слање смртоносних направа у иностранство, наводи британска агенција.

Међутим, акутни недостатак муниције за Кијев у САД и земљама савезницама навео је Вашингтон и Токио да пронађу заобилазно решење за проблем извоза оружја из Јапана.

Како Ројтерс наводи, Јапан ће дозволити продају ТНТ-а, зато што он спада у производе за двојну употребу, односно може се технички употребљава и у мирнодопске сврхе као што је грађевина, а не само војне.

Јапанско министарство трговине, индустрије и привреде одбило је да одговори на питање Ројтерса да ли му се нека јапанска компанија обратила у вези са извозом ТНТ-а, додавши да ће артикли који не подлежу војним ограничењима бити процењени према редовним правилима извоза, а која узимају у обзир намеру купца, укључујући и то да ли би њихова употреба ометала међународну безбедност.

Крај пацифистичке политике Јапана?

Док је Токио у претходним фазама сукоба одбијао да шаље оружје Украјини и уместо тога пружао војну помоћ само у виду панцира, шлемова и следовања, јапански премијер Фумио Кишида је током посете Зеленског самиту Г7 у Хирошими обећао да ће Украјини послати џипове и камионе.

Поврх тога, Кишида је прошлог децембра, током представљања петогодишњег плана за повећавање војних способности Јапана, обећао да ће ревидирати правила извоза. Ово, како примећује Ројтерс, значи да би Јапан могао у будућности слати смртоносну опрему Украјини, али и другим нацијама које Токио и Вашингтон "виде као потенцијалне савезнике против Русије и Кине", истиче британска агенција.