Трговина дрогом у Азији вратила се на ниво пре пандемије: Криминалне групе нашле нове руте

Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (УНОДЦ) наводи да су заплене метамфетамина на истоку и југоистоку Азије достигле бројке из периода пре пандемије ковида

Трговина синтетичком дрогом у Азији је достигла "екстремни ниво", па криминалне групе успостављају нове кријумчарске руте, како би избегле полицију, а цена метамфетамина је врло ниска, наводи се у најновијем извештају Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (УНОДЦ).

УНОДЦ наводи да су заплене метамфетамина на истоку и југоистоку Азије достигле бројке из периода пре пандемије ковида, преноси Си-Ен-Ен.

У извештају се наводи и да остали кључни индикатори - хапшења, доступност на улици, чистоћа и улична цена, "указују да је набавни ланац остао чврст, или је непромењен".

"Како су почеле границе да се отварају и укидају рестриктивне мере, међународне криминалне банде су почеле да се повезују "крајем 2022. и почетком 2023. године, радећи по сличном шаблону из 2019. године", рекао је регионални представник УНОДЦ за источну Азију и Пацифик Џереми Даглас.

Приметно је повећање трговине дрогом и у Јапану, а путници поново шверцују метамфетамин авионима од друге половине 2022. године.

"Банде из западне Африке, које имају мреже на истоку и југоистоку Азије, не да нису нестале током пандемије, већ су наставиле своје активности", додаје се у извештају.

Осим мета, производња и трговина кетамином је, такође, у великом порасту у том региону, а локалне власти су ове године заплениле 27,4 тона ове дроге. Та бројка је за 167 одсто већа у односу на исти период прошле године.