Свет

Болница у Британији пита родитеље: Извините, да ваша новорођена беба није трансродна или небинарна?

Ординација опште праксе у Бирмингему давала родитељима "друштвено освешћене" упитнике о њиховој тек рођеној деци
Болница у Британији пита родитеље: Извините, да ваша новорођена беба није трансродна или небинарна?Getty © Photo by Cole Bennetts/Getty Images

Дом здравља у Енглеској дао је родитељима новорођене деце да попуне упитник у којима су упитани да ли сматрају да су њихове бебе трансродне или небинарне.

Једна корисница Твитера поделила је образац који је ординација опште праксе у Бирмингему давала родитељима, који су морали да одаберу да ли је њихово тек рођено дете "мушко (укључујући транс мушкарца)", "женско (укључујући транс жену)", "небинарно", или, можда случајно - "друго".

"Мој друг је недавно добио бебу и морао је да региструје тај драгоцени нови живот. Ово је образац за регистрацију новорођенчета који га је дочекао", објавила је она и у шали додала да верује да ће бебу регистровати као "друго - пол диносауруса".

"Вудгејт Вели" здравствени центар је, са друге стране, инсистирао да је образац универзалан и да се користи за све пацијенте, а не само оне тек рођене. 

Како објашњава "Дејли мејл", овај "друштвено освешћени" упитник део је шире  политике британске Националне здравствене службе, при чему свака здравствена установа има могућност да у свој образац дода "опције за род" по свом избору.

Директор Уније за слободу говора Тоби Јанг критиковао је ту праксу, рекавши да су формулари "позив да 'друштвено освешћени' родитељи наметну своје сулуде идеје о полу и роду својој тек рођеној деци".

"Зар не би било одговорније да лекари опште праксе родитеље који не знају пол своје бебе након што јој виде гениталије упуте психијатру?"

image