Неуобичајена заједничка поморска мисија САД и Канаде у Тајванском мореузу

Амерички разарач "Чунг Хон" и канадска фрегата "Монтреал" извели су рутински прелаз кроз мореуз, саопштила је америчка морнарица

Ратни бродови Сједињених Америчких Држава и Канаде пловили су данас заједно Тајванским мореузом у реткој заједничкој мисији на осетљивом водном правцу.

Седма флота америчке морнарице саопштила је да су разарач "Чунг Хон" и канадска фрегата "Монтреал" извеле "рутински прелаз кроз мореуз, кроз воде у којима се примењује слобода пловидбе на отвореном мору у складу са међународним правом".

"Заједнички пролазак 'Чунг Хона' и 'Монтреала' кроз Тајвански мореуз показује посвећеност Сједињених Држава и њених савезника и партнера слободном и отвореном Индопацифику", наведено је у саопштењу.

Амерички бродови пролазе кроз мореуз отприлике једном месечно, али је неуобичајено да то обављају са својим савезницима, пренео је Ројтерс.  

Поморска мисија одиграва се док траје безбедносни самит у Сингапуру којем присуствују шефови одбране Америке и Кине. На састанку је министар одбране САД Лојд Остин критиковао Кину због одбијања дијалога о војним питањима,  остављајући, како се наводи, суперсиле у ћорсокаку око Тајвана и територијалних спорова у Јужном кинеском мору.

Кинеска војска није коментарисала најновије присуство америчких и канадских бродова у Тајванском мореузу, а Ројтерс наводи да је раније сличне поступке "рутински" означавала као америчко подизање тензија у региону.