Премијерка Естоније: Украјина не може у НАТО све док постоји сукоб на њеној територији

Подржавамо пут Украјине ка чланству у НАТО, али свима је јасно да се то не може десити док траје рат, рекла је Каја Калас

Украјина неће моћи да се придружи Алијанси све док постоји сукоб на њеној територији и НАТО то разуме, изјавила је премијерка Естоније Каја Калас, преноси ТАСС.

"Ми подржавамо пут Украјине ка чланству у НАТО. Сви разумеју да се то не може десити док траје рат. Али биће нам потребне јасније формулације од оних у Букурешту", казала је Калас на међународном безбедносном форуму "Шангри-Ла дијалог" који се одржава у Сингапуру.

"Вашингтон Пост" је раније објавио, позивајући се на своје изворе, да су земље НАТО-а одлучиле да на самиту у литванској престоници не пошаљу позив Украјини да постане чланица Северноатлантске алијансе, али да разговарају о могућности повећања сарадњe са Кијевом и време његовог уласка у војни блок. 

Како наводи издање, међу државама чланицама Алијансе, упркос позивима Кијева, постојао је консензус да НАТО током самита 11. и 12. јула у Виљнусу неће послати Украјини званичан позив за придруживање.

Наиме, НАТО је на самиту у Букурешту у априлу 2008. сасоштио да ће Украјина на крају постати чланица Алијансе, али је одбио да пружи Акциони план за чланство, први корак у правном процесу придруживања тој организацији. 

У фебруару 2019. године, Врховна Рада је одобрила амандмане на Устав Украјине, фиксирајући тежњу за улазак у НАТО. Председник Владимир Зеленски је више пута изјавио да "Кијев жели да постигне разумевање конкретних услова за приступање Алијанси".