"Сеча министара" у турској влади: Ердоган именовао нове чланове кабинета

Новоизабрани турски председник именовао је владу у којој су смењени кључни министри, укључујући шефа дипломатије, министра унутрашњих послова, министра одбране и министра финансија

Новоизабрани турски председник Реџеп Тајип Ердоган именовао је владу у којој су смењени кључни министри, укључујући шефа дипломатије, министра унутрашњих послова, министра одбране и министра финансија, преносе "РИА Новости".

Нови министар спољних послова уместо Мевлута Чавушоглуа биће досадашњи шеф обавештајне агенције (МИТ) Хакан Фидан, који је био шеф Националне обавештајне службе од 2010. године, а пре тога саветник Ердогана.

Фидан је познат и по томе што је учествовао у преговорима о нормализацији односа између Турске и Сирије који су одржани у Москви. Само су двојица министара од њих 17 из претходе владе задржала своју функцију - министар здравља и министар културе и туризма.

Ердоган је одлучио да поново именује Мехмета Шимшека (56) на место министра финансија у новој влади.

Шимшек је био високо цењен међу инвеститорима када је раније био министар финансија и заменик премијера у периоду између 2009. и 2018. године.

За министра одбране, уместо Хулусија Акара, постављен је Јашар Гулер (69), који је у војсци 49 година, а био је и начелник Генералштаба од 2018. године.

Потпредседник Турске биће Чевдет Јилмаз (56), који је претходно био директор Ердоганове АK партије за економска питања и заменик премијера за економска питања.

На месту министар полиције, Али Јерликаја ће заменити Сулејмана Сојлуа, који је био на тој позицији од 2018. године.

Јерликаја (55) је досад био гувернер покрајина Газијантеп, Текирдаг, Агри и Ширнак, наводи се.