Ко је Хакан Фидан, нови министар спољних послова Турске?

Фидан је био шеф Обавештајне службе Турске, а у данас је на месту министра спољних послова Турске заменио Мелвута Чавушоглуа

Нови министар спољних послова Турске Хакан Фидан ће вероватно појачати напоре за изградњу веза са Блиским истоком и Северном Африком након што је предузео кораке у том правцу као шеф националне обавештајне агенције, кажу извори упознати са овим питањем, а преноси "Блумберг".

Фидан (54), који је био шеф Обавештајне службе Турске, данас је заменио Мевлута Чавушоглуа, поставши други министар спољних послова са војним искуством од настанка модерне Турске. Он је већ водио преговоре о унапређењу дипломатских односа са земљама као што су Египат, Израел, Уједињени Арапски Емирати, Ирак и Сирија, наводе упућени, тражећи да не буду идентификовани због осетљивости информација.

Министарство спољних послова није могло одмах да се добије за коментар.

"Промена Турске у спољној политици је у складу са чињеницама да је одржавање њене независне политике у ширем региону постало теже“, рекао је Нихат Али Озкан, стратег у Фондацији за истраживање економске политике у Анкари.

"Фиданово јединствено искуство у раду и са државним и недржавним актерима могло би му помоћи да се носи са озбиљним спољнополитичким питањима", додао је.

На западном дипломатском фронту, Турска је била под притиском Вашингтона да пристане да ратификује кандидатуру Шведске за придруживање НАТО-у пре него што потенцијално добије подршку за куповину америчких борбених авиона Ф-16. Анкара је забринута због антитурских протеста одржаних у Стокхолму током викенда и жели да Шведска сузбије активности курдских група у земљи, наводе извори.

Фидан је служио као подофицир у Оружаним  снагама Турске, а студирао је у САД. Такође предводио је и међународну хуманитарну групу ТИКА. Затим је постао саветник за спољну политику и безбедност тадашњег премијера Реџепа Тајипа Ердогана, који је прошлог месеца поново победио у трци за председника.