Републикански кандидат: Украјина мора да начини велике уступке Русији да би се САД посветиле Кини

Посао председника САД је да се брине о америчким интересима, што војна подршка Украјини против Русије – није, истакао је Вивек Рамасвами

Најмлађи републикански председнички кандидат за изборе 2024. Вивек Рамасвами сматра да Сједињене Државе морају да натерају Украјину да направи велике уступке Русији како би се окончао рат, а да би Америка могла да се фокусира на прави проблем – Кину.

"Посао председника САД је да се брине о америчким интересима", рекао је он на "Еј-Би-Си њузу", тврдећи да је војна подршка Украјини против Русије мање важан циљ од суочавања с Пекингом.

Будући да је у Њу Хемпширу изјавио да неће потрошити ни новчић америчког новца на рат који не утиче на интересе САД, водитељка га је питала – зар није у америчком интересу да Русија не заузме Украјину?

"Мислим да то није наш главни спољнополитички приоритет", поновио је Рамасвами, те додао: "Није у реду што је Русија напала суверену земљу која је њен сусед. Али наша највећа војна претња је кинеско-руски савез. Даљом борбом у Русији, даљим наоружавањем Украјине, гурамо Русију у наручје Кине."

Републиканац је рекао да би он зато завршио рат.

"Треба да окончамо рат у Украјини мирним путем, као и да се учине неки велики уступци Русији, укључујући замрзавање тренутних линија контроле у стилу ​решења корејском рату … што Украјина не би желела. Такође, требало би да се трајно не дозволи Украјини да уђе у НАТО, а да Русија заузврат напусти војни споразум с Кином", прецизирао је Рамасвами.

За Рамасвамија је кључно спречити потенцијални рат на Тајвану.

"Кина ће хтети Тајван, а САД неће желети да буду уплетене истовремено у два сукоба са две нуклеарне силе. Али ако Русија више не стоји иза Кине и обрнуто, бићемо на јачој позицији", закључио је он за "Еј-Би-Си њуз".