У Ријаду након седам година поново отворена амбасада Ирана

Регион ће се, Иншалах, окренути ка већој сарадњи и слагању како би постигли стабилност, просперитет и напредак, поручио заменик иранског министра спољних послова

Амбасада Ирана данас је поново отворена у главном граду Саудијске Арабије Ријаду, неколико месеци након што су те две земље уз посредство Кине постигле споразум о нормализацији односа.

Испред амбасаде је одржана свечана церемонија, којој је присуствовало неколико десетина дипломата и званичника.

"Ми сматрамо да је данас важан дан у односима између Исламске Републике Иран и Саудијске Арабије", рекао је заменик иранског министра спољних послова Алириза Бикдели.

"Регион ће се, Иншалах, окренути ка већој сарадњи и слагању како би постигли стабилност, просперитет и напредак", додао је он.

Иран и Саудијска Арабија су у марту обновили дипломатске односе након вишегодишњег непријатељства које је угрозило стабилност на Блиском истоку и подстакло регионалне сукобе, укључујући оне у Јемену, Сирији и Либану, преноси Ројтерс.

Споразум је склопљен седам година након што је Саудијска Арабија, у којој већински живе сунити, прекинула односе са већински шиитским Ираном, као последица спора око погубљења шиитског муслиманског свештеника од стране Ријада.

Саудијска Арабија је такође окривила Иран за нападе ракетама и дроновима на њена нафтна постројења 2019. године, као и нападе на танкере у водама Залива.

"Дипломатија је најбољи начин комуникације и дијалога између земаља како би се постигло разумевање", рекао је Бикдели.