Свет

Анализа Си-Ен-Ена: Куда нова Ердоганова влада води Турску?

С врло израженом друштвеном поларизацијом, финансијским неприликама и регионом пуним изазова, Ердоганов кабинет има потенцијал да поправи неке погрешне економске кораке из претходних година, држећи се досадашње спољнополитичке позиције
Анализа Си-Ен-Ена: Куда нова Ердоганова влада води Турску?© Tanjug/Yavuz Ozden/DIA Images via AP

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган положио је заклетву пред својом новом владом протеклог викенда, чиме је, по његовом речима, започео "нови период славе" за Турску Републику, док именовања у његовом кабинету наговештавају наставак досадашњег спољнополитичког курса, али и повратак "ортодоксној" економској политици, што значи суочавање с оскудицом, оцењује Си-Ен-Ен.

У међународној арени Турска је досад водила јаку политику преко министарстава спољних послова и одбране, као и обавештајне службе, која је проширила свој домет у региону, те утицала на независан пут ове НАТО чланице. У том погледу је очекиван континуитет, додаје америчка мрежа.

Дипломата из сенке

Нови министар иностраних послова је добро познат и у домовини и у међународној арени – Хакан Фидан је био шеф Турске обавештајне агенције (МИТ) од 2010, што значи да је више од деценије упућен у сва кључна спољнополитичка питања, укључујући нпр. дешавања у Сирији и Либији.

Фидан је играо централну улогу у обликовању и спровођењу спољне политике заједно с бившим портпаролом и дефакто саветником председника за националну безбедност Ибрахимом Калином, који је сада преузео свој стари посао шефа обавештајне службе.

"Наставићу да унапређујем нашу националну спољнополитичку визију, која се заснива на сувереној вољи нашег народа и независности наше државе од свих сфера утицаја", рекао је Фидан на церемонији именовања.

Анкарина спољна политика довела ју је до разних сукоба, пре свега с Грчком, али и са Западом због подршке курдским групама у Сирији, те Шведском којој, такође због Курда (пружања уточишта активистима Радничке партије Курдистана), блокира учлањење у НАТО.

То се пак неће лако решити, али Фидан се одлично показао у прошлости – успео је да поправи нарушене везе са заливским арапским државама, а био је и покретачка снага приближавања Дамаска и Анкаре. 

"Турска је спремна да спусти лопту када је Запад у питању, али само ако има повратну информацију, дакле увек ће се супротставити диктату споља", оценио је за Си-Ен-Ен уредник из властима блиског листа "Дејли сабах".

Без потреса и на унутрашњем плану

На челу Министарства унутрашњих послова Сулејмана Сојлуа заменио је досадашњи први човек Истанбула Али Јерликаја. Нови министар полиције бавиће се превасходно последицама катастрофалног земљотреса у којем је погинуло више од 50.000 људи, а биће фокусиран и на три и по милиона сиријских избеглица у земљи, као и антитерористичке акције против Радничке партије Курдистана (ПКК).

Што се пак економије тиче, повратак Мехмета Шимшекана место министра финансија – функцију коју је обављао између 2009. и 2015. пре него што је постао заменик премијера – очекиван је с нестрпљењем будући да се верује да ће моћи да изађе на крај с великим трошковима живота и слабљењем националне валуте – лире.

С врло израженом друштвеном поларизацијом, финансијским неприликама и регионом пуним изазова, Ердоганов кабинет има потенцијал да поправи неке погрешне економске кораке из претходних година, држећи се досадашње спољнополитичке позиције. Али много тога ће се свести на оно што Ердоган жели, јер у Турској новац стаје код њега, закључује Си-Ен-Ен.

image