Председница Мађарске Каталин Новак: Санкције више штете нама него Русији

Будимпешта само невољно подржава западну политику и не жели конфронтацију са Москвом. Председница Новак се залаже се за другачији и рационалан приступ конфликту

Санкције су више нашкодиле нама него Русији, рекла је предеседница Мађарске Каталин Новак у интервјуу за "Ноје Цирхер цајтунг". Иначе, председница Мађарске гаји веома блиске везе са мађарским премијером Виктором Орбаном, а била је и заменица шефа владајуће странке Фидес.

Тренутно, Мађарска живи у тешком окружењу, подсетила је Новакова. С једне стране је конфликт у Украјини, с друге стране, прошле недеље је 20 мађарских војника повређено у сукобима у јужној српској покрајини Косово.

"Ако се нешто деси на Косову, ситуација може брзо да ескалира", додала је Новакова. "Стабилност Западног Балкана је централна за стабилност Европе."

Председница Мађарске није оптимиста поводом питања проширења ЕУ. "У Западној Европи постоји замор од проширења", констатује Новакова.

Што се тиче Срба и Србије, председница Мађарске је рекла да "Срби живе европске вредности, њихов стил живота је европски и културно су нам веома блиски."

Са Украјином, ствари су далеко сложеније: "У Закарпатју постоји мађарска заједница, пре рата је овде живело 150.000 Мађара. Украјина је увела нове законе који крше права мањина, укључујући и права Мађара, што је корак уназад."

А то, сматра Новакова, није само проблем између Мађарске и Украјине. "Украјинци су у критичној ситуацији и губе десетине хиљада људи. Покренула сам то питање на недавном састанку са премијером Украјине. Али за сада нема позитивних промена."

Мађарска неће испоручивати оружје Кијеву

Сукоб у Украјини се претворио у посреднички рат између Русије и САД, a војна помоћ ће, упозорила је председница, једино подстаћи рат.

Као и у свим сукобима до сада, истиче Новакова, и овде "велике силе раде у позадини."

Иако се Мађарска залаже за преговоре између Москве и Кијева, тренутно "нико не може да каже када би мировни преговори могли да почну, како стране довести за преговарачки сто и да ли ће то резултирати одрживим и праведним миром."

Председница Мађарске је нагласила да војна помоћ није пут до мира: "Када је у питању оружје за офанзивне акције, то може брзо довести до ескалације."

"Мађарска има веома јасан став о томе", навела је Новакова. "Мађарска не испоручује оружје преко своје територије. Мађарски став објашњава географија: уколико се оружје допрема преко Закарпатја, припадници мађарске мањине су у опасности. Неколико стотина њих је већ платило веома високу цену: својим животима."

Историја Мађарске се разликује од историје Западне Европе

Што се тиче антируских санкција, Мађарска је већ о томе разговарала са другим чланицама ЕУ.

"Санкције захтевају равнотежу између разума и осећања", подсећа Новакова. "На бојном пољу гину и Мађари. То не би требало да нас спречи да будемо рационални. Не можемо да предузимамо мере против Русије, а да не застанемо и видимо које санкције функционишу."

"У кључним областима, као што је нафта, преговарали смо о изузећу са другим земљама. Казнене мере су имале за циљ да изазову озбиљну економску штету Русији, без ометања развоја Западне Европе", каже председница Мађарске. "Санкције су више више нашкодиле нама него Русији. Томе треба да посветимо много више пажње, а не само да се фокусирамо на кажњавање Русије."

Мађарска ће се, истиче Новакова, "увек одупирати мерама које иду толико далеко да наша привреда губи одрживост."

"Ако знамо да је висока инфлација у Европи последица санкција које се односе на енергетику," рекла је Новакова, "морамо размотрити алтернативе."

Мађарској, подсећа председница, није увек лако да пронађе такве алтернативе: "На пример, Мађарима није лако да нађу алтернативу `Росатому`. Пакш 1 је заснован на руској технологији, а Пакш 2 је наставак тог пута. Наша историја се прилично разликује од историје западноевропских земаља. Пре 1989. били смо у сфери утицаја Совјетског Савеза, и то је одредило снабдевање енергијом. Нама је потребна руска нуклеарна енергија ради снабдевања наше земље."

Русија неће нестати, односи Будимпеште са ЕУ и САД се кваре

Коначно, да ли ће украјински конфликт променити односе Мађарске и Русије? "Русија ће увек остати фактор у европској политици и неће једноставно нестати." То би требало стално имати на уму.

Што се тиче односа Мађарске са ЕУ и САД, немогуће је порећи да се они стално погоршавају. Разлог је то што, како сматра председница Мађарске, и ЕУ и САД "покушавају да промене политичко руководство и наше хришћанско-конзервативно опредељење. Међутим, мађарска влада је демократски изабрана."

Неки од захтева које Будимпешти испоставља Брисел несумњиво нарушавају суверенитет Мађарске.

Када је реч о улози мађарској премијера Виктора Орбана, Новакова подсећа да је она, као председница Мађарске, највише одговорна за међународне односе. "Ја сам први амбасадор Мађарске. Желим да објасним наше ставове и наш начин живота."

Како закључује Новакова, "европска сарадња мора почивати на равноправној основи, чак и ако институције понекад иду у погрешном правцу."