Саудијски престолонаследник претио САД оштрим економским последицама због питања нафте

Након што је председник Бајден најавио последице по Саудијску Арабију због смањења производње нафте прошле године, Мухамед бин Салман запретио је да ће затегнути односе две земље и да ће САД платити цену тога, пише "Вашингтон пост"

Прошле јесени, председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден најавио је да ће Саудијска Арабија сносити последице због одлуке да смањи производњу нафте у тренутку када су скочиле цене енергената, а Америка била пред међуизборима.

У јавности, саудијска влада бранила је своје потезе уљудно преко дипломатских канала, али приватно саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман запретио је да ће из корена променити деценијама стару сарадњу Саудијске Арабије и САД и да ће Америка платити значајну економску цену ако узврати на одлуку о смањењу производње, показују поверљива документа у која је увид имао "Вашингтон пост".

Бин Салман је запретио "да више неће да сарађује с америчком администрацијом", обећавајући да ће Вашингтон сносити огромне економске последице. Осам месеци касније, Бајден још увек није донео никакве мере према Саудијској Арабији, а престолонаследник се и даље састаје са високим америчким званичницима, попут државног секретара Ентонија Блинкена с којим се срео ове недеље у Џеди.

Нејасно је да ли је претња Бин Салмана упућена директно америчким званичницима или пресретнута, али она показује драматичност напетости у односу нафта-за безбедност, наводи се у тексту. Подсећа се да су поверљиви документи објављени на платформи "Дискорд" део великог броја процурилих докумената врло осетљивих по америчку националну безбедност.   

Портпарол Савета за националну безбедност рекао је да они не знају за такве претње Саудијске Арабије, уз објашњење да документа често показују само један тренутак и да се на основу њих не може сагледати шира слика. Амбасада Саудијске Арабије у Вашингтону није одговорила на упит "Вашингтон поста" о овим наводима.

Бајден ретко разговара са Бин Салманом, за којег се наводи да је практично владар заливске краљевине, али су зато његови главни помоћници постепено обновили односе с престолонаследником надајући се заједничкој сарадњи на најважнијим питањима, попут мировног споразума у Јемену, прекида ватре у Судану, борбе против тероризма или снабдевања нафтом.

Неименовани амерички званичник каже да су америчко-саудијски односи превише важни да би се пустило да пресахну, нарочито имајући у виду економију Ријада и удварање Пекинга традиционалним америчким партнерима на Блиском истоку.  

Наводи се и да је државни секретар Ентони Блинкен током прошлонедељне тродневне посете Саудијској Арабији имао сусрет с саудијским престолонаследником који је трајао сат и 40 минута. Разговор је био отворен и искрен, како га описује неименовани амерички званичник, додајући да се разговарало о америчком посредовању у нормализацији односа између Израела и Саудијске Арабије, конфликту у Јемену и сукобима у Судану.

Остале су разлике између две земље око намере Саудијске Арабије да производи нуклеарну енергију, с чим се Вашингтон не слаже, као и различита гледања на то да САД имају право да опомињу краљевство због стања људских права у земљи.

Министар спољних послова Саудијске Арабије рекао је да би Ријад поздравио америчку подршку у градњи цивилног нуклеарног програма, али да има и других заинтересованих, јасно стављајући до знања да је краљевина спремна да продуби своју сарадњу с Кином по овом питању. Саудијски званичник је нагласио и да Ријад не одговара на притиске и да све што раде, раде у сопственом интересу.

Блинкеновој посети претходили су сусрети за више званичника САД, попут саветника за националну безбедност Џејка Саливена, директора ЦИА Вилијама Бернса, Бајденовог главног саветника за Блиски исток Брета Мекгурка.

Ове посете Ријаду су противтежа хладним личним односима Бајдена и Бин Салмана, оцењују саговорници "Вашингтон поста", начин да Бајденова администрација сарађује са Бин Салманом у ситуацији када амерички председник и саудијски престолонаследник не разговарају један с другим.

Оцењује се да Саудијска Арабија жели да се наметне као играч на глобалној сцени, као и да се враћа традиционалној спољној политици избегавања сукоба и налажења заједничког језика са ривалима.

Од питања на агенди с којом је Блинкен дошао у Ријад издваја се питање нормализације односа с Израелом као најизазовније, док се у тексту оцењује да су под лупом били и односи Саудијске Арабије и Кине, коју САД сматрају својим највећим економским и безбедносним ривалом.

Амерички званичник ког цитира лист наводи да није било никаквих притисака од стране америчке администрације да Ријад изабере између Вашингтона и Пекинга.