Свет

Градоначелница: Париз мора да научи да живи са пацовима

Градоначелница Париза приморана да глодарима пружи руку помирења
Градоначелница: Париз мора да научи да живи са пацовимаGetty © Photo by Carl Court

Градоначелница Париза Ан Идалго има поруку за пацове који преплављују њен град: Зашто не можемо да будемо пријатељи?

Након вишегодишње борбе са тим штеточинама, администрација Идалгове је објавила да намерава да заузме другачији приступ и покуша да обезбеди миран суживот са глодарима, преноси бриселски "Политико".

"На предлог градоначелнице смо одлучили да оснујемо комитет који ће се бавити питањем суживота са пацовима", саопштила је Ан Суири, заменица градоначелника задужена за јавно здравље. 

Како је додала, задатак новооснованог одбора биће да пронађе решење за проблем са глодарима које је "ефективно, али није неподношљиво за Парижане". 

Ова најава имплицира напуштање првобитне стратегије из 2017. године, која је град коштала 1,7 милиона евра, а која је подразумевала постављање херметички затворених канти за отпатке широм града и распрострањену употребу отрова за пацове у хиљадама агресивних операција истребљења.

Поједини политичари, попут Џефрија Булара, градоначелника 17. арондисмана у Паризу који је у више наврата коментарисао "ширење пацова" по граду. 

"Тим Ан Идалго никада не разочара. Париз заслужује боље", твитовао је Булар исмевајући "мекани" приступ проблему са штеточинама. 

Међутим, удружења за заштиту животиња попут "Животиње Париза Зуполис", похвалили су напоре града за срдачнијим односом са градском популацијом глодара.

Како пише "Политико", Париз је увек имао напет однос са својим крзненим становницима-штеточинама. 

Пацови су, на пример, били одговорни за ширење бубонске куге која је у 14. веку избрисала половину популације града. Ипак, за време Опсаде Париза 1870-71 године, пацови су били "дар од Бога", будући да су били главна храна изгладнелим житељима француске престонице.  

Због недавних штрајкова ђубретара постоји бојазан да би релативно стабилна пацовска популација (6 милиона) у Паризу могла да се намножи, а глодарима иду на руку и све више температуре и топлије време.

Како закључује "Политико", чини се да Париз неће бити једини град који ће морати да се помири са неизбежном стварношћу: Овај свет је свет пацова, а ми само живимо у њему.

image