Борис Џонсон поднео оставку на место посланика због афере

Џонсону су главе дошле илегалне журке из времена пандемије корона вируса

Некадашњи британски премијер Борис Џонсон поднео је оставку на место посланика у Доњем дому британског Парламента након објављивања извештаја о афери "Партигејт".

Извештај је направио парламентарни Комитет за привилегије, који је истраживао да ли је некадашњи премијер преварио Парламент.

Џонсон је оптужио Комитет да покушава да га "истера", преноси Би-Би-Си.

Он је у саопштењу написао да "они до сада нису понудили никакве доказе да је намерно преварио Доњи дом".

Џонсон је у марту признао да, када је у питању афера "Партигејт", није био потпуно искрен током својих обраћања у британском Парламенту, али да то није учинио намерно.

Афера "Партигејт" избила је када су се у јавности појавили наводи да је тадашњи премијер Борис Џонсон организовао противзаконите журке у својој резиденцији током локдауна за време пандемије вируса корона.

Некадашњи премијер је рекао да физичко дистанцирање током тих окупљања није било "савршено", али да су у питању били "неопходни" пословни састанци.

Та афера је у великој мери утицала на његову одлуку да се јулу прошле године повуче са функције премијера Велике Британије.

Борис Џонсон је у британски Парламент први пут ушао 2001. године, а у њему је остао до 2008. године када је поднео оставку како би постао градоначелник Лондона.

Посланичку функцију поново је преузео 2015. године, а 2019. је постао и премијер Велике Британије.