Европски комесар Илону Маску: У Европи ће "плава птичица" летети по нашим правилима

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон одговорио је на твит Илона Маска у коме је технолошки могул најавио "ослобађање" плаве птичице "Твитера"

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон није дуго чекао да упозори Илона Маска, новог власника друштвене мреже "Твитер", да ће "плава птичица" бити под строгим надзором у ЕУ након што је Маск најавио њено "ослобођење".

Маск, који је претходно прокламовао да се на куповину "Твитера" није одлучио због профита већ због љубави према човечанству, твитнуо је синоћ: "Птичица је ослобођена."

Бретон је на Масков твит одговорио: „У Европи ће птичица летети према нашим правилима."

Бретон је у засебном твиту поделио видео снимак који је првобитно поделио у мају, а у којем он и Маск деле утиске након разговора о ставкама новог Акта о дигиталним услугама ЕУ.

Маск у видео запису изјавио да је Акт о дигиталним услугама "у складу са мојим размишљањем. Ово је била одлична дискусија и слажем се са свиме што сте рекли. Било шта што моје компаније могу да учине а што би било благотворно за Европу, ми ћемо то учинити."

Споразум о појединим ставкама овог акта европски званичници постигли су у априлу ове године, док је Европски савет дао коначно одобрење за његову имплементацију четвртог октобра. Акт о дигиталним услугама ступио је на снагу 24. октобра.

Овај акт представља крај ере саморегулисања друштвених мрежа у Европи, будући да он подразумева да технолошке компаније уведу нову политику и протоколе у вези са отклањањем садржаја означеног као говор мржње, терористичку пропаганду, али и други садржај који се у земљама ЕУ сматра нелегалним, пренео је "Њујорк Тајмс" у априлу.

Маск је такође изјавио јуче да жели да "Твитер" буде место где ће свако моћи слободно да изнесе своје мишљење, али не и место где ће без икаквих последица моћи да се пише било шта.