Преминуо Теодор Качињски, чувени "Унабомбер"

Од 1971. године, па све до хапшења 1996, живео је у колиби коју је сам саградио у руралној Монтани

Теодор Тед Качињски, један од најчувенијих терориста у САД осуђен на доживотни затвор због серије бомбашких напада на научнике, преминуо је у америчком федералном затвору у 81. години, саопштио је портпарол Бироа за затворе.

Познатији под надимком "Унабомбер", Качињски је, у периоду од 1978. до 1995. године нападао академике, бизнисмене, али и насумичне цивиле, у циљу "колапса модерног друштвеног поретка", а убио је три особе и ранио 23.

Портпарол је навео да је Качињски пронађен мртав око осам сати ујутру у федералном затвору у америчкој савезној држави Северна Каролина, као и да узрок смрти још увек није познат.

Качињски је премештен у федералну затворску медицинску установу у Северној Каролини након што је две деценије провео у федералном затвору Супермакс у америчкој држави Колорадо због серије бомбашких напада који су били усмерени на научнике.

Служио је доживотну казну затвора без могућности условног отпуштања након хапшења 1996. године у колиби у којој је живео у америчкој држави Монтана.

Он се изјаснио кривим за постављање 16 експлозија у којима су три особе погинуле, а 23 повређене у различитим деловима САД између 1978. и 1995. године.

Његови адвокати су раније покушали да изнесу одбрану тврдњом да је неурачунљив, а када се Качињски побунио и покушао да самог себе заступа на суду, адвокати су рекли да је то још један доказ лудила.

Након хапшења, испливали су невероватни детаљи из његове биографије - као дечак је радио тест интелигенције и коефицијент му је био 167, а са само 16 година уписао се на Универзитет Харвард.

На постдипломским студијама на Универзитету у Мичигену изучавао је област математике, која је била толико компликована да је члан комисије за дисертацију проценио да би само 10 или 12 људи у целој земљи могло да је разуме. Са 25 година постао је ванредни професор на универзитету Беркли у Калифорнији.

Две године касније напустио је Беркли, али и цивилизацију. Од 1971. године, па све до хапшења, живео је у колиби коју је сам саградио у руралној Монтани.