"Волстрит џорнал": Џорџ Сорош сину предаје контролу над својом империјом

Александар Сорош је рекао да су његови и ставови његовог оца исти

Инвеститор и "филантроп" Џорџ Сорош предаје контролу над својом империјом вредном 25 милијарди долара млађем сину - Александру Сорошу.

У свом првом интервјуу након што је изабран на место председника организације, Алекс Сорош (37) је рекао да ће наставити да подржава америчке левичарске политичаре и да се бави унутрашњом политиком САД, будући да је и сам био "политички активнији" од свог оца.

Алекс је истакао да су његови и ставови његовог оца исти, али је напоменуо да ће бити активнији у кампањи за право гласа, право на абортус и родну равноправност. Бизнисмен је такође рекао да је забринут због могућности да Доналд Трамп буде поново изабран за председника Сједињених Држава након избора 2024. године, преноси "Волстрит џорнал".

Како пише "Волстрит џорнал", он ће наставити да користи "дубоке џепове породице" како би подржао лево орјентисане америчке политичаре.

Сорoшев син је такође председник Сорошевог комитета за политичку акцију.

Лист пише да Сорошева Фондација за отворено друштво шаље око 1,5 милијарди долара годишње групама које бране људска права и промовишу демократију у различитим земљама. Сорош такође обезбеђује средства универзитетима и образовним организацијама.

Према писању листа, било је оних који су сумњали да ће Џорџ Сорош отићи у пензију. Поред тога, он је у једном интервјуу рекао: "Нисам желео да фондацију преузме неко од моје деце, из принципа. Мислио сам да треба да је води неко ко највише одговара".

Годинама су људи блиски Џорџу Сорошу веровали да је Алексов старији полубрат Џонатан Сорош (52), адвокат са финансијским искуством, јасан наследник. Џонатан је радио је неко време у фондацији и стабилизовао Сорошев хеџ-фонд током турбулентних времена. Онда је дошло до свађе и промене мишљења.

Алекс на крају је стекао поверење свог оца, замењујући га на путовањима по канцеларијама организације широм света.

"Заслужио је то", рекао је Џорџ Сорош.