Анкета показала: Немци се највише плаше исламизма и салафизма, али и левичарских екстремиста

Већина се осећа угрожено левичарским екстремизмом

Само четири процента Немаца сматра да "најрадикалнији левичари" не представљају никакву претњу за друштво, а велика већина сматра да они јесу велика претња, показали су резултати анкете коју је спровела британска компанија за истраживање јавног мњења "ЈуГов".

Ова анкета је направљена неколико дана након што je Лина Енгел вођа "чекић банде", насилне екстремно левичарске групе "Антифа" познате по нападима чекићима на десничарске активисте, као и на случајне пролазнике, осуђена пред саксонским регионалним у Дрездену на пет година и три месеца затвора.

Питање за Немце је било: "Шта мислите колико је велика, ако уопште постоји, опасност коју левичарски екстремисти тренутно представљају". Одговор је био убедљив да "тврда левица" заиста представља опасност, а 59 одсто је рекло да верује да је тако.

Од свих испитаника, 11 одсто није имало мишљење, а само четири одсто је рекло да "левичарски екстремисти" уопште не представљају претњу.

Док су резултати благовремени, с обзиром на недавне левичарске немире у земљи због одлуке суда у Дрездену, истраживање је такође показало, примећује немачки лист "Велт", да се Немци осећају угрожено политичким екстремизмом уопште.

Већина се осећа угрожено и левим и десним екстремизмом, али најзаступљенија је била забринутост због исламизма и салафизма, са 64 одсто рекло да се тренутно осећа "лично угрожено" од стране верских идеологија.

Истраживање је показало да се они који имају породично "миграционо порекло" осећају мање угроженим исламизмом од оних који немају стране корене.

Подсетимо, насилни активисти крајње левице су у фебруару у Будимпешти брутално претукли велики број људи.

У премлаћивању у Будимпешти учествовала је група насилника "Антифа" наоружаних чекићима и гвозденим шипкама који су тукли појединце за које су осумњичени веровали да су били део десничарских демонстрација у тој области.

Полиција је саопштила да жртве нису присуствовале десничарским демонстрацијама, већ су само носиле одећу у војном стилу.