Почињу највеће НАТО ваздухопловне војне вежбе

Вежба "Бранилац неба 23" одржаће се на четири локације у Немачкој

У Немачкој данас почиње највећа НАТО ваздухопловна војна вежба у историји Алијансе у којој ће учествовати 250 летелица из 20 земаља укључујући и амерички и холандски борбени авион Ф-35С, авионе "авакс" за допуњавање горива у ваздуху, као и транспортне носаче Јапанских ваздухопловних снага.

Вежба "Бранилац неба 23" одржаће се на четири локације у Немачкој, као и на по једној у Холандији и Чешкој, а ваздушне снаге вежбаће одговор на кризу у Европи у тренутку повишених напетости с Русијом, пише "Блумберг".

Простори на којима ће се изводити вежбе биће коришћени до четири сата дневно у различито време и биће затворени за цивилни саобраћај током тог периода, саопштио је НАТО. Комерцијални летови преко немачког ваздушног простора биће преусмерени, а очекују се и мања одлагања летова, наводи се у тексту.

Северноатлантска алијанса планира шире обнављање своје одбране, што је сукоб у Украјини само убрзао.

Како се истиче, НАТО планира да успостави нови одбрамбени модел који би укључивао око 300.000 војника у високој приправности, као и капацитете који би борбене групе могли да повећају у бригаде на источном крилу.

Ваздушна одбрана добила је нови значај у светлу руских ваздушних удара на циљеве у Украјини, додаје се у тексту. Уз муницију, то је област у коју НАТО савезници планирају значајније да уложе у наредним годинама.