Турска улаже вето на улазак Шведске у НАТО?

Пријем Стокхолма у Алијансу је изузетно опасан за национално јединство и територијални интегритет Турске, сматра председник турске партије Ватан

Председник турске партије Ватан Догу Перинчек позвао је званичну Анкару да стави вето на улазак Шведске у НАТО, јер ширење Североатлантске алијансе представља претњу по земљу, преносе "РИА Новости".

Партија Ватан је левичарски покрет који се ослања на политику првог председника Турске Мустафе Кемала Ататурка и има антизападну и антиамеричку оријентацију. Партија није заступљена у турском парламенту, али је утицајна сила у земљи, посебно у регионима.

"Ширење НАТО-а у било ком правцу је претња Турској. НАТО је извор претњи Турској. Сматрамо да је пријем Шведске у Алијансу изузетно опасан за национално јединство и територијални интегритет Турске. Влада и сви посланици Велике народне скупштине Турске да ставе вето на чланство Шведске у НАТО-у", казао је Перинчек.

Делује као да и Мађарска планира да уложи вето, приметио је и додао да ће Турска напуштањем НАТО-а дугорочно осигурати безбедност, јединство и просперитет.

Финска и Шведска су након почетка Специјалне војне операције у Украјини аплицирале за придруживање Алијанси. На самиту у Мадриду крајем јуна прошле године све НАТО земље су се сагласиле са приступањем Шведске и Финске. Тада је почео процес ратификације пријава на нивоу националних парламената земаља чланица.

Финска је прва кренула овим путем и званично је 4. априла ове године постала 31. чланица НАТО-а.

Анкара је првобитно блокирала процес пријаве, али су 29. јуна Турска, Шведска и Финска потписале безбедносни меморандум, који, према речима генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, узима у обзир све проблеме на које указује турска страна у вези са борбом против тероризма и укидањем ограничења на снабдевање оружјем.

Шведска још увек није добила мађарско и турско одобрење. 

Раније је руска амбасада у Шведској објавила на свом сајту чланак у којем се наводи да ће се након уласка Шведске и Финске у НАТО укупна дужина руско-НАТО граница скоро удвостручити, што неће побољшати безбедност Европе – нове чланице непријатељског блока постаће легитимна мета за узвратне мере Русије.