"Волстрит џорнал": Како хакери финансирају севернокорејски нуклеарни програм

Сајбер напади из ове земље, према наводима текста, почели су 2018. године, а од тада је приметан и пораст броја тестирања балистичких ракета

Северна Кореја прикупила је хакерским сајбер пљачкама више од три милијарде долара за пет година, процене су аналитичке блокчејн фирме "Чејналисис", а тај новац користи се за финансирање програма развоја балистичких ракета, пише "Волстрит џорнал".

Неименовани амерички званичник рекао је да се 50 одсто државног буџета за развој балистичког програма финансира од овако стечених средстава. Наводи се и пример једне од највећих појединачних крипто-пљачки за коју се тврди да су је извели људи из Северне Кореје када су под изговором да желе да га запосле, убацили "тројанца" у компјутер инжењера запосленог у блокчејн гејминг компанији "Скај Мејвис". Тако су провалили у њу и украли више од 600 милиона долара, углавном од играча који су играли једну од њихових игрица.  

Крипто-напади из Северне Кореје током прошле године изазвали су велику забринутост у Белој кући, а нарочито је порастао број напада на велике крипто-инфраструктуре које држе велике количине новца, попут "Скај мејвиса". Сајбер напади из ове земље, према наводима текста, почели су 2018. године, а од тада је приметан и пораст броја тестирања балистичких ракета.

Амерички званичници наводе да има много непознаница о томе који су извори финансирања земље која је под санкцијама Запада и да није могуће прецизно разумети удео крипто-крађа у повећаном броју тестирања балистичких ракета. Примећено је само да је и једно и друго истовремено забележило пораст.

Северна Кореја је изградила мрежу радне снаге у сенци која се састоји од ИТ стручњака који раде широм света, а који су повезани са сајбер-криминалним операцијама режима, кажу неименовани амерички званичници.

Наводно, једна од шема је да како би их запослиле крипто компаније, ангажују западњаке, статисте који обављају разговор за посао, како би се прикрило да су они који ће обављати посао уствари из Северне Кореје. Када се запосле, направе мале измене на производу које им онда омогућавају да хакују компанију.

Некадашњи аналитичар ФБИ Ник Карлсен каже да се ради о "модерној пиратској држави" и додаје да је у пронаћи ове лажне ИТ стручњаке сталан проблем с којим се суочавају у криптоиндустрији.

Међународни стручњаци дуже време упозоравају да Северна Кореја развија војску за дигитално пљачкање банака како би избегла оштре санкције и подржала амбиције да се наметне као светска сила кроз свој нуклеарни и балистички програм, наводи се у тексту. У извештају Уједињених нација из 2020. године констатује се да се показало да је државно стицање новца кроз хаковање "ниског ризика, врло исплативо и тешко за откривање".  

Амерички званичници, који се цитирају у тексту "Волстрит џорнала", такође наводе да док су сајбер програми других држава пре свега осмишљени због шпијунаже или нападе у уобичајене геополитичке сврхе, Северна Кореја усредсређена је на пљачку.

Додаје се да су 2016. хакери повезани с Северном Корејом украли 81 милион долара од Централне банке Бангладеша и да је пљачка била део веће операције у којој је планирано да се на овај начин украде милијарда долара, али је акцију зауставила Банка федералних резерви Њујорка.