Хронологија Трампових мука: Како су америчке државне тајне доспеле у голф клуб

"Вашингтон пост" описао је шта се дешавало са државним тајнама које је Трамп по завршетку мандата наводно понео са собом

Амерички председник Доналд Трамп могао би да нову изборну трку истрчи из затвора, будући да је Федерални суд у Мајамију против републиканског кандидата поднео оптужницу од 37 тачака која га терети да је непрописно руковао поверљивим владиним документима.

"Вашингтон пост" пише да је све почело 20. јануара 2021. године када је Трамп, одлазећи из Беле куће и са председничке функције, са собом спаковао и кутије са поверљивим документама. Уместо да заврше у Националном архиву, кутије су доспеле у Мар-а-Лаго, Трампов голф клуб и резиденцију на Флориди.

Документи везани за америчку националну безбедност, бар тако каже оптужница, онда се складиште у Трамповој плесној сали, да би затим били пребачени у пословни део центра. Неки од папира архивирају се и у купатилу, односно у туш кабини.

Трампове невоље крећу 6. маја исте године, када се Национална управа за архиве и документа досетила да су неки од председничких документа по свој прилици нестали.

"Током наредних неколико месеци, званичници архива су више пута тражили нестале записе, а Трамп се опирао да их врати", пише "Вашингтон пост".

Отприлике у исто време, бивши амерички председник још једном пресељава документе - овог пута у оставу, док део кутија иде у његову кућу у Бедминистеру. У јуну, судећи по оптужници, 80 кутија са документацијом остављено је у складишту.

Суд Трампа терети и да је поверљиве документе показивао својим гостима - па је тако оптужен да је током састанка у Бедминстер клубу са писцем, издавачем и двојицом запослених описивао "веома поверљиви" напад на Иран, а затим другим посетиоцима свог клуба показивао и поверљиву мапу о војној операцији у иностранству.

Нису чак сви документи ни били у кутијама - па тако "Вашингтон пост" пише да је његов помоћник Волтин Наута на поду налазио неке од папира са ознаком "Тајна, односи се на САД и ФВЕИ", што значи да су информације у њему смеле да виде само чланице савеза за размену обавештајних Сједињених Држава, Уједињеног Краљевства, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда, тзв. Пет очију.

Децембра 2021. године Трампов адвокат обавестио је архив да су неки од несталих докумената идентификовани. Нађена је тада преписка са севернокорејским лидером Кинг Џонг Уном, коју је Трамп једном назвао љубавним писмима, а испливала је и мапа Националне метеоролошке службе урагана Доријан.

Трампов адвокат Алекс Кенон наводно је покушао да бившег председника натера да папире врати у архиву, а онда је 15 кутија камионом заиста послато 1.000 миља северно. Тако су у јануару 2022. заиста враћене неке успомене, поклони, писмо које је Барак Обама оставио свом наследнику и укупно 197 докумената који су били класификовани као поверљиви.

Судећи по Кенону, то је било све. Јер, како је он у то време тврдио, сав материјал који је агенција тражила био је враћен.

Но, америчким архиваторима ово није било довољно, па су зато од Министарства правде затражили истрагу о могућем погрешном руковању поверљивим записи. А онда је ФБИ почео да истражује, да би затим истрагу покренула и Савезна велика порота.

Крећу и испитивања Трампових сарадника, а све то, како пише "Вашингтон пост", подгрева сумње да бивши председник није вратио све папире које је чувао.

"Канцеларија Доналда Ј. Трампа 11. маја 2022. године добија позив Велике пороте да потражи све документе означене као поверљиве који су још увек у Трамповом поседу", пише "Вашингттон пост".

Трамп, како се наводи, у разговору са својим адвокатима размишља и шта би се десило ако он те документе једноставно "не нађе", а одмах затим 64 кутије са папирима пребацују се из складишта у резиденцију.

За ово, по свему судећи, не зна његов нови адвокат Еван Коркоран, који затим шаље писмо шефу Одељења за контраобавештајне послове и контролу извоза при Министарству правде Џеју Брету, тврдећи да је Трамп вратио кутије у архиву у јануару као део "добровољног и отвореног процеса".

Он тврди да се акти који регулишу поступање са поверљивим материјалом не примењују на Трампа, за кога Коркоран каже да је имао право да скине ознаку тајности са било чега.

"Сваки покушај да се председнику или бившем председнику наметне кривична одговорност за његове радње у вези са документима означеним као поверљиви имплицирао би озбиљно питање уставне поделе власти", наводи се у писму.

Натезање око докумената наставља се све до јуна прошле године, када Трампова организација, која је власник Мар-а-Лага, добија судски позив да достави за видео надзор са имовине. А камере су, између осталог забележиле и ситуације у којима помоћник бившег председника тегли кутије тамо-вамо и премешта их са једног на друго место.

А онда је судија одобрио претрес, и агенти ФБИ готово девет сати чешљају Мар-а-Лаго, претражујући оставу, Трампов лични апартман и канцеларије.

Ископали су тада више од 100 документа са ознаком тајности, од чега их је 76 било у остави. Заплењено је и више од 11.000 владиних докумената без означеног степена поверљивости, али и празне фасцикле са ознаком "поверљиво".

Трамп је, упркос свом натезању са властима, 15. новембра објавио да ће се поново кандидовати за председника, а свега три дана касније именован је специјални саветник Џек Смит са задатком да надгледа како истрагу о Трамповом руковању са поверљивим документима, тако и одвојене процесе о његовом покушају да поништи изборне резултате из 2020. године, али и о догађајима који су довели до напада на амерички Капитол 6. јануара 2021. године.

Епилог ове трогодишње приче - видећемо на суду.