Како да се настави војна подршка Украјини: Састанак НАТО-а са произвођачима оружја и муниције

Владе су захтевале од компанија да појачају производњу оружја и војне опреме, док компаније траже јасне сигнале да ће потражња бити дугорочна, како би оправдале улагања у нове производне капацитете, ланце снабдевања и особље

Састанак министара одбране НАТО чланица са челницима 25 великих западних компанија из сектора војне индустрије очекује се у току ове недеље, у оквиру напора да се повећа производња муниције, пише портал "Еурактив".

Тај потез одражава заинтересованост НАТО-а да учествује у дискусијама о одбрамбеној индустрији, изјавили су за портал дипломате и извори из индустријског сектора.

Док западне силе траже начине да наставе војну подршку Украјини и попуне своје залихе, Алијанса настоји да створи дугорочну перспективу.

Владе су захтевале од компанија да појачају производњу оружја и војне опреме, док компаније траже јасне сигнале да ће потражња бити дугорочна, како би оправдале улагања у нове производне капацитете, ланце снабдевања и особље.

У складу са тим, НАТО је разматрао нови Акциони план за производњу у сектору одбране како би одредио циљеве за улагања и укупну потражњу чланица Алијансе.

Међу представницима одбрамбене индустрије постоји нада да ће састанак, планиран за четвртак 15. јун, бити искорак у раду на будућем акционом плану. За сада, међутим, није објављена никаква званична агенда и не очекује се конкретан исход, наводи портал. 

Округлим столом ће председавати Индустријска саветодавна група НАТО-а уместо генералног секретара Јенса Столтенберга, како би дискусија између министара и представника индустрије била "на истом нивоу".

Ко је позван?

Међу присутнима ће бити углавном високи званичници и извршни директори компанија које производе различите врсте муниције, попут пројектила и ракета.

Ту спадају белгијски "ФН Херстал", француско-италијански "МБДА", финска "Патриа", немачки "Рајнметал", норвешки "Намо", "КНДС", италијански "Леонардо", као и турски "Рокетсан".

Састанак ће бити посебно усмерен на муницију која је одлучујућа за борбу, рекао је један званичник НАТО-а за портал.

Очекује се да ће присуствовати и неке компаније из источног крила НАТО-а, као што су бугарски "Арсенал" и "Чехословачка група" са седиштем у Прагу.

Из САД се очекује долазак компанија "Рејтион технолоџис" и "Локхид Мартин" које производе ракетне системе Јавелин, ХИМАРС и "патриот" који се шаљу украјинским оружаним снагама.

На листи позваних компанија могли би да се нађу и произвођачи дронова као што су турски "Бајкар" – чији су беспилотне летелице "Бајрактар" ​​стекле популарност због сукоба у Украјини, као и португалски "Текевер", британски "БАЕ Системс", румунски "Ромарм", хрватски произвођач борбених тенкова "Ђуро Ђаковић", естонски "Милрем Роботикс" и други.

Подстицај одбрамбене индустрије НАТО-а долази након инсистирања Украјине да јој је потребно више муниције да би овог пролећа започела контраофанзиву на руске трупе.

ЕУ је у тим напорима играла активну улогу и ставила се на чело дебате, са плановима и средствима за подстицање чланица да шаљу муницију из сопствених залиха и заједно набављају више у име Кијева.

С друге стране, НАТО је своју подршку фокусирао на осталу опрему и политичке поруке, наводи "Еурактив".

Иако је фокус овог пута на муницији, "у будућности ће бити других састанака са одбрамбеном индустријом у различитим форматима, укључујући редовни НАТО индустријски форум, који укључује много већи спектар компанија", додао је званичник НАТО-а.