Холандска министарка: Обука украјинских пилота на авионима Ф-16 почиње на лето

Обично је потребно око две и по године године за обуку пилота. Према изјави неименованог америчког званичника, обука за украјинске пилоте могла би да потраје само четири месеца

Украјински пилоти би требало да почну обуку за управљање борбеним авионима Ф-16 овог лета, рекла је холандска министра одбране, преноси Ројтерс.

Холандија и Данска су НАТО савезници који треба да обуче украјинске пилоте и помоћно особље. Раније је Холандија саопштила да је циљ да почну са обуком украјинских пилота "што је пре могуће", али није прецизирала када би обука могла да почне.

"Наш циљ је да са обуком започнемо овог лета. Видећемо да ли је то реално", изјавила је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен Ројтерсу.

Она је додала да је програм обуке треба да се заврши за шест месеци. Данска, у којој постоје симулатори летења, једна је од могућих локација за обуку украјинских пилота.

"Програм обуке, који подржавају САД, укључиће и Белгију и Луксембург, док су Француска и Британија понудиле помоћ", рекла је Олонгренова.

Ф-16 су моћан систем који неће бити скоро доступан

"Достављање авиона Ф-16 требало би да помогне усклађивању Украјине са војним стандардима НАТО, иако то, можда, краткорочно неће утицати на исход рата. Ипак, то је веома важно за будућност", рекла је холандска министарка одбране.

"Авиони Ф-16 представљају моћан систем наоружања. Али он неће бити скоро доступан и председник Зеленски то, наравно, зна", рекла је министарка.

Два извора, који су желела да остану анонимни, рекли су Ројтерсу да ће обука почети са две групе од 12 украјинских пилота, који имају искуство у летењу на совјетским "миговима".

Украјински председник Владимир Зеленски је прошле недеље изјавио да је добио "озбиљну, моћну понуду" од лидера земаља спремних да Кијеву обезбеде борбене авионе Ф-16 и да још чека на "коначне споразуме са кључним савезницима."

Холандија, као и друге чланице НАТО-а, прелази на новије америчке ловце Ф-35. Холанђани имају још 24 авиона Ф-16 у употреби и још више ових авиона ван употребе. Очекује се да ће они бити достављени Кијеву.

Обично је потребно око две и по године године за обуку пилота на авионима Ф-16. Неименовани амерички званичник рекао је да се о времену потребном за обуку украјинских пилота обуке још расправља. Према његовом мишљењу, обука за искусне украјинске пилоте могла би да потраје свега четири месеца.

Пуковник Лауренс Јан Вијге, холандски пилот који је 15 година управљао авионима Ф-16, укључујући и више мисија у Авганистану, део је тима који се припрема за обуку украјинских пилота.

"Технички, ако сте пилот, то је само авион", рекао је холандски пуковник у ваздухопловној бази Волкел у јужној Холандији.

Курс ће укључивати учење језика и "обуку на симулатору, где ће пилоти учити како да се носе са различитим подсистемима у авиону", додао је пуковник.