Свет

"Блумберг": Турска и даље невољна да пусти Шведску у НАТО упркос притиску савезника

Анкара и даље сматра да Стокхолм треба да уложи више напора како би испунио турске услове за приступање Алијанси, наводе извори америчке агенције
"Блумберг": Турска и даље невољна да пусти Шведску у НАТО упркос притиску савезникаwww.globallookpress.com © Henrik Montgomery/Tt

Мало је вероватно да ће Турска показати спремност да одобри кандидатуру Шведске за придруживање НАТО-у на предстојећем састанку, упркос наде Стокхолма да ће нови антитерористички закон убедити Анкару да се шведске власти заиста обрачунавају са курдским милитантима.

Турска, Шведска и Финска треба да се састану у среду ради даљих разговора у оквиру заједничког формата договореног у Мадриду прошлог лета.

Међутим, Анкара и даље сматра да Стокхолм треба да уложи више напора како би испунило турске услове за приступање алијанси до састанка НАТО лидера народног месеца, наводе извори упознати са ситуацијом за "Блумберг", истакавши да је неопходна потпуна усклађеност Шведске са условима из споразума двеју земаља.

Турска каже да би Шведска требало да у потпуности примени нови закон о борби против тероризма, који је ступио на снагу 1. јуна, како би спречила или распршила тамошње протесте против Турске. Америчка агенција наводи да у закону не постоје одредбе које би то омогућиле.

Са друге стране, Шведска тврди да је усвајањем новог закона о тероризму испунила све своје обавезе из споразума, истакавши да се њени интереси поклапају са Турском када је у питању координација напора за сузбијање тероризма и организованог криминала.

Шведска влада је у понедељак објавила званичну одлуку да изручи човека који је тврдио да је присталица Радничке партије Курдистана (ПКК), док је тужилац у Стокхолму прошле недеље поднео прве оптужбе у вези са прикупљањем средстава за ту организацију.

Турска и Мађарска једине су две државе које и даље нису ратификовале захтев Шведске за приступ НАТО-у, а "Блумберг" наводи да се очекује да ће Будимпешта донети одлуку чим то учини и Анкара.

Друге НАТО чланице позивају Турску да одобри захтев Шведске пре предстојећег скупа, оценивши да нордијска земља испуњава све услове, додаје америчка агенција.

image