Европа чека бели дим из Беле куће: Ко ће наследити Столтенберга?

О консензусу о будућем шефу војне алијансе изгледа да нема ни трага, док се Вашингтон и даље није изјаснио ког ће кандидата подржати

Европа чека бели дим из Вашингтона, пише "Политико", у најави да ће генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг посетити Белу кућу у уторак, када би се могло утврдити хоће ли тај Норвежанин остати на челу западног војног савеза.

Разговори о томе ко ће наследити Столтенберга када се његов мандат заврши у септембру се у Европи воде већ месецима, али се Америка до сада није јасно огласила о том питању.

"Ипак, Бајден не може заувек да буде неодлучан. Док се шеф НАТО-а технички бира консензусом, подршка Беле куће има велику тежину", наводи проамерички медиј.

Док неке чланице напомињу да је крајње време да на челу НАТО-а осване ново лице, посао генералног секретара Алијансе, традиционално резервисан за Европљане, постао је веома осетљив, пише "Политико", али наводи да би одлуку требало донети пре годишњег НАТО супа у јулу. Стога су, како наводи, сви погледи упрти у Вашингтон.

"Идеални" дански кандидат неће посао

"Политико" наводи да више од једног кандидата који су изјавили да нису заинтересовани за овај посао ипак остаје у трци. Столтенберг, који се налази на позицији шефа НАТО-а већ скоро деценију, у више наврата је изјавио да намерава повратак у Норвешку, али још један његов мандат није у потпуности искључен.

Данска премијерка Мете Фредриксен се у дипломатским круговима често спомиње као могући кандидат.

То што је она жена, Европљанка и снажан присталица наоружавања Украјине који ипак не иде у екстреме "Политико" сматра за оптималне квалификације, додавши да је њена недавна посета Вашингтону изазвала многе спекулације њеној будућој позицији.

Иако је Фредрискенова је у престоници САД изјавила да је не занима ни један посао сем оног који тренутно обавља, четири дипломатска извора рекло је за "Политико" да је њено име и даље у оптицају, уз напомену да за то постоје препреке.

"Турци би можда желели да блокирају данског кандидата", рекао је високи средњоевропски дипломата, додавши да у одређеним делова југа и истока нису претерано загрејани за ту идеју.

"Политико" подсећа да постоје одређене напетости између Анкаре и скандинавских земаља због невољности Турске да пусти Шведску у Алијансу, али и са Данском специфично након инцидента у коме су скандинавски екстремисти спалили Куран и турску заставу у Копенхагену.

Из Турске се, међутим, ове спекулације одлучно демантују. "То су трачеви, и тачка", изјавио је један турски званичник, напоменувши да Анкара није упитана за став о кандидатури Фредриксенове.

Амбиције британског министра одбране

Са друге стране, британски министар одбране Бен Волас јавно је говорио да је заинтересован за ту позицију, али је наишао на млак одзив. "Политико" напомиње да су неке ЕУ земље потписале да ће се успротивити не-ЕУ кандидату.

Ни председник САД Џозеф Бајден није деловао претерано загрејано за Воласову кандидатуру.

"Можда, видећемо", одговорио је Бајден на питање о кандидатури британског министра одбране, напоменувши да избору новог генералног секретара мора претходити консензус унутар Алијансе.

"Џокер" опције?

"Политико" наводи да се, поред Фредриксен и Воласа, у нешто мањој мери помињу и имена естонске премијерке Каје Калас и шпанског премијера Педра Санчеза, али напомиње да одређени број проминентних чланица није одушевљен ни једном опцијом.

Ни међу саговорницима "Политика" изгледа да не постоји сагласност.

Један северноевропски дипломата сматра да и Волас и Фредриксенова имају добре квалификације, други средњоевропски високи званичник оцењује да ће се избор одложити до избора у ЕУ наредне године, док трећи источноевропски дипломатски извор наводи да ће Столтенберг пре бити смењен него што ће се његов мандат продужити до 2024.

У међувремену, НАТО савезницима остаје да чекају бели дим из Беле куће.