"Волстрит џорнал": Америка шаље Украјини муницију са осиромашеним уранијумом

Амерички званичници се надају да ће тако тенкови, које украјинска војска користи, да буду ефикаснији у борби против руских тенкова

Бела кућа планира да пошаље Украјини тенковску муницију са осиромашеним уранијумом, пише "Волстрит џорнал" позивајући се на америчке званичнике.

Након недељу дана интерне дебате како и чиме опремити тенкове "абрамс" које САД шаљу Кијеву, очекује се да ће Бајденова администрација Украјини обезбедити наоружање са осиромашеним уранијумом.

Изгледа да нема великих препрека за одобравање ове муниције, рекао је високи званичник администрације за одобравање муниције.

Пентагон инсистира да се тенкови "абрамс" које ће Украјина користити у борби против руске војске, наоружају мецима са осиромашеним уранијумом, које иначе редовно користи америчка војска.

Амерички званичници се надају да ће тако украјински тенкови да буду ефикаснији у борби против руских тенкова. "Испаљени великом брзином, меци су способни да пробију предњи оклоп руског тенка са велике даљине", појашњава "Волстрит џорнал".

"Пројектил погађа као теретни воз", рекао је бивши официр артиљерије Скот Бостон. "Пројектил је веома је дугачак и веома густ. Дакле, ставља велику количину кинетичке енергије на одређену тачку на непријатељском оклопном низу".

Неки званичници Беле куће, где се расправљало о овом предлогу, су били забринути да би, због слања оружја са осиромашеним уранијумом, Вашингтон био осуђен што шаље оружје које носи ризик по здравље и животну средину.

Идеје о слању овакве муниције, пале су на памети америчким званичницима у моменту када Украјина започиње дуго најављивану офанзиву, напомиње лист и додаје да украјински председник Владимир Зеленски у суботу наговестио њен почетак.

"Највиши званичници Бајденове администрације кажу да је циљ САД да омогуће Украјини да оствари што већи напредак на бојном пољу, да Кијев стави у јаку преговарачку позицију, у случају да се мировни преговори одрже. Међутим, било је неслагања унутар Бајденове администрације око тога како најбоље подржати украјинске снаге", пише лист.

Политичка подршка Украјини из Америке је и даље јака, али неки посланици кажу да, ако контраофанзива Кијева не успе, подршка може да почне да јењава, зато би Бела кућа морала одлучније да подржи тренутне захтеве за оружјем.

Сага о муницији сеже од јануара, када је Бела кућа пристала да Украјини обезбеди 31 тенк "абрамс" до јесени. Украјинска војска се тренутно у Немачкој обучава како да управља њима.

Док су САД размишљале којом муницијом да опреме тенкове, Велика Британија је Украјини испоручила тенкове "челенџер" и оклопне гранате са осиромашеним уранијумом.

Руски председник Владимир Путин је, говорећи о овој иницијативи, рекао да ће Русија бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом и да је Запад дефинитвно "одлучио да се бори против Русије до последњег Украјинца не речима већ делом".

Прва употреба осиромашеног уранијума почела је у нацистичкој Немачкој у ​​тенковској муницији због недостатка гушћег волфрама, а седамдесетих година прошлог века, за борбу против нових совјетских тенкова, развој таквих граната покренуле су САД. Данас овакву муницију користе амерички тенкови "абрамс", могу да их користе и немачки "леопарди 2" и британски "челенџери 2".

Америка је користила гранате са осиромашеним уранијумом у операцији Пустињска олуја, током бомбардовања Југославије 1999. Године и током инвазије у Ираку 2003. године.