Завршено саслушање у Мајамију, Трамп поручио: Нисам крив

Трамп и његов некадашњи помоћник Волт Наута пуштени су из суда у Мајамију без икаквих услова, тужилаштво је утврдило да нема опасности од бекства

Некадашњи председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп саслушан је у савезном суду у Мајамију у вези са оптужбама за неадекватно складиштење поверљивих докумената у својој резиденцији у Мар-а-Лагу.

Бивши амерички председник се изјаснио да "није крив" по свим тачкама оптужнице.

Трампу је дозвољено да напусти судницу будући да су тужиоци навели да не представља ризик од бекства, пренео је Си-Ен-Ен који подсећа да такав исход није био неочекиван, јер је Трамп обећао да ће се борити против оптужби против њега, а такође је заузет кампањом широм Сједињених Држава за републиканску председничку номинацију.

Волт Наута, собар и сарадник Доналда Трампа који је заједно с њим оптужен због докумената пронађених у Мар-а-Лагу, изјаснио се да није крив по оптужбама против њега, преноси Ројтерс, позивајући се на АП.

Трамп и његов некадашњи помоћник Волт Наута приведени су у судници око два сата послеподне по локалном времену, рекли су полицијски званичници.

Ово је први пут да се против некадашњег председника САД води судски процес по оптужби на савезном нивоу.

Трамп, који се кандидовао за нови председнички мандат на изборима следеће године, тврди да су процеси против њега политички мотивисани.

Једна од његових адвокатица Алина Хаба обратила се испред зграде суда у Мајамију назвавши оптужницу против бившег председника "оружјем система кривичног правосуђа" и да је то нешто што се виђа у диктатурама попут Кубе или Венецуеле.

Савезни тужилац је у петак објавио оптужницу на 49 страна против некадашњег председника, у којој се тврди да је он након напуштања те функције држао документе које није смео, да их је показивао другим људима и да је наредио својим запосленима да му помогну у прикривању истих од државних званичника.

Испред суднице окупио се велики број новинара, али и присталица некадашњег председника.

Трамп је најавио да ће се обратити јавност касније данас из свог голф клуба у Бедминстеру, у Њу Џерзију.