Свет

Америка притиска Индију? Прво купите дронове, па дођите у САД

Премијер Индије Нарендра Моди посетиће Белу кућу 22. јуна, а амерички преговарачи посету желе да искористе како би прогурали продају и заобишли бирократске препреке
Америка притиска Индију? Прво купите дронове, па дођите у САД© Foto Tanjug/Dean Lewins/Pool Photo via AP

Уочи државне посете индијског премијера Нарендре Модија Вашингтону, администрација председника САД Џозефа Бајдена притиска Њу Делхи да мимо сопствених протокола купи десетине наоружаних дронова америчке производње, ексклузивно преноси "Ројтерс".

Како додају, Индија је већ дуго заинтересована за куповину великих наоружаних дронова од Сједињених Држава, али је бирократски камен спотицања ометао је договор за дронове "си гардијан" који би могао да вреди 2 до 3 милијарде долара.

Премијер Индије Нарендра Моди посетиће Белу кућу 22. јуна, а амерички преговарачи његову посету желе да искористе како би прогурали продају и заобишли бирократске препреке. 

Амерички Стејт департмент, Пентагон и Бела кућа затражили су од Индије да уочи посете "покаже да је направила напредак у договору" за куповину чак 30 наоружаних беспилотних летелица "МК-9Б си гардијан" компаније "Џенерал атомикс", потврдила су два анонимна извора Ројтерсу. 

Очекује се да ће Моди и Бајден у Вашингтону разговарати о заједничкој производњи муниције и оклопних возила, додали су извори.

Портпароли Беле куће, Стејт департмента и Пентагона одбили су да коментаришу преговоре.

Како пише Ројтерс, камен темељац Бајденове политике супротстављања растућем утицају Кине јесте продубљивање веза са Индијом. Иако две државе немају формални безбедносни савез, ове године Вашингтон је "поклонио посебну пажњу" сарадњи са Њу Делхијем на напредним војним технологијама.

Њу Делхи, пише Ројтерс, фрустрира Вашингтон својим "несврставањем" о одржавањем одбрамбених и економских веза са Русијом.

"Одлуку о куповини дронова треба да донесе Влада Индије. Мислимо да би за њих било добро да купе МК-9, али је одлука више у њиховим, него у нашим рукама", рекао је неименовани високи званичник Бајденове администрације. 

Индијско министарство одбране, притом, још увек није одлучило колико дронова жели да купи. Раније се говорило да ће купити 30, па је цифра ревидирана и спуштена на 24, а затим на 18. Поред тога, договор компликује и то што је Индија тражила опрему за домаћу производњу америчких дронова.

Државе чланице безбедносног пакта Квад, односно САД, Индија, Аустралија и Јапан, све користе или су користиле МК-9Б, а Индија тренутно изнајмљује МК-9Б као део операције прикупљања обавештајних података.

image