ЕУ одустаје од повећања производње муниције у блоку?

Већа група земаља чланица ЕУ противи се плану повећања производње муниције

Већина земаља чланица ЕУ није одушевљена предлогом повећања производње муниције у блоку, оптужујући Европску комисију да је искористила ванредну ситуацију да узурпира своја овлашћења, изјавило је неколико дипломата ЕУ за "Еурактив".

Укупно се 21 држава чланица залаже се за брисање неколико одредби из Закона о подршци производњи муниције (АСАП), првобитно предложених за повећање капацитета европске индустрије за производњу муниције на милион граната у наредној години, изјавило је неколико дипломата ЕУ.

Група, предвођена Берлином, осуђује "прекомерност" извршне власти ЕУ у надлежностима држава чланица, које називају "непотребним", рекао је један од дипломата ЕУ.

Белгија, Бугарска, Естонија, Малта и Луксембург не слажу се са овом групом, док је Шведска, која председава ЕУ по принципу ротације, неутрална док председава преговорима, рекло је неколико дипломата ЕУ.

До побуне је дошло пошто се очекивало да ће се амбасадори ЕУ у среду договорити о свом ставу како би започели међуинституционалне преговоре са Европском комисијом и Европским парламентом, који су већ подржали текст закона раније овог месеца.

Текст који је Европска комисија предложила прошлог месеца има за циљ уклањање препрека како би се олакшало повећање производње муниције у целом блоку. Повећање би помогло да се попуне празнине у залихама чланица ЕУ и подмире хитне потребе Украјине за муницијом.

Међутим, регулаторна изузећа која је предложила извршна власт ЕУ изнервирала су државе чланице које су опрезне у заштити својих националних компанија и надлежности.

У средишту дебате лежи да ли да се Европској комисији и малој групи држава чланица да дозвола за издавање приоритетних налога.

"Савет је скоро 100 одсто јединствен у свом противљењу приоритетним налозима, и то је јасан знак да државе чланице не толеришу промашај Комисије о АСАП", рекао је други дипломата ЕУ за "Еурактив".

Државе такође желе да уклоне ограничења за компаније да деле осетљиве информације са извршним властима ЕУ како би се одредила потенцијална уска грла и могућности у ланцу снабдевања.

Они би такође избрисали право компанија, у оквиру уредбе, да врше трансфер војне опреме унутар ЕУ без обично потребне дозволе за извоз коју спонзорише влада.