Лукашенко: Запад се плаши да Путин притисне дугме

Белорусија би ушла у конфликт само ако би против ње била примењена агресија, нагласио је председник Републике

Конфликт у Украјини ће се ускоро окончати, постоје добри предуслови, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко у емисији "Русија 1".

"У Украјини ћемо завршити овај рат. Али и онда ће нам ови лудаци са Запада правити проблеме", рекао је Лукашенко.

"НАТО блок води свет у Трећи светски рат, али га се ипак стравично плаше", казао је Лукашенко и позвао се на људе са којима се сретао а "који играју важну улогу у свету и доносе радикалне, кардиналне и коначне одлуке".

Оно чега се ипак највише плаше је нуклеарни рат, "хоће ли Путин притиснути дугме или неће?", додаје Лукашенко.

"Притиснуће дугме и тек како", каже Лукашенко. "Али само у једном случају – ако направе неки опасан корак – изврше инвазију на територију Русије а то угрози постојање Русије. Ако Путина сатерате у ћошак, очекујте", нагласио је он.

Белорусија би, према његовим речима, ушла у конфликт само ако би против ње била примењена агресија, већ сада има довољну моћ да може да одговори.

"Белорусија им је увек била циљ. Хтели су да нас раскомадају још 2020. године", казао је Лукашенко и додао да је инсистирао да му руски председник Владимир Путин врати нуклеарно оружје.

"Заузећемо чврст став ако буде извршена агресија на нас. Нећу дозволити да узму оно што смо овде стварали заједно са белоруским народом четврт века, нашу независну државу. Тек тако да им дам десет милиона људи да их раскомадају. А колико је овде Руса? Још три милиона. То је тринаест милиона за које сам ја одговоран", рекао је Лукашенко.

У току је офанзива Оружаних снага Украјине, мада, додаје он, украјинска војска не стиже ни до прве линије руске одбране.

"Руси споро упрежу, али брзо јашу", рекао је Лукашенко говорећи о успесима руске војске на фронту, која успешно одбија украјинске нападе на свим правцима.

"Русија је научила да се бори и ради то по свим правилима", додао је он у интервјуу Олги Скабеевој.

Са председником Украјине Владимиром Зеленским не разговара, и не љути се на њега, каже белоруски председник. Није само Зеленски крив, њему не дозвољавају да преговара иако велика већина Украјинаца жели да се сукоб прекине, закључио је.