Свет

Сенатор зауставио продају америчког оружја Мађарској: Казна због блокирања чланства Шведске у НАТО-у

Односи САД и Мађарске све су затегнутији јер Будимпешта компликује одговор Запада на сукоб у Украјини
Сенатор зауставио продају америчког оружја Мађарској: Казна због блокирања чланства Шведске у НАТО-уGetty © Ezra Acayan / Stringer

Сенатор Џејмс Риш, највиши републикански представник у Комитету за спољне послове, зауставио је продају америчког оружја Мађарској вредну 735 милиона долара као казну због одбијања Будимпеште да одобри чланство Шведске у НАТО.

У изјави за "Вашингтон пост", Риш је рекао да Мађарска мора да дозволи Шведској да уђе у НАТО ако жели пакет наоружања, који укључује 24 ракетна система ХИМАРС и више од 100 ракета и муниције заједно са припадајућим деловима и подршком.

Одлука да се блокира нова продаја оружја Будимпешти показује растући гнев према Мађарској међу присталицама НАТО, нарочито јер је Риш неко ко ретко кочи продају оружја земљама у било ком делу света, тумачи "Вашингтон пост" сенаторову одлуку.

"Већ неко време сам директно изражавао забринутост мађарској влади у вези са њеним одбијањем да покрене гласање за улазак Шведске у НАТО", рекао је он. "Чињеница је да је сада јун и то питање још није завршено, па сам одлучио да ће продаја нове америчке војне опреме Мађарској бити обустављена", додао је он.

Односи Сједињених Држава и Мађарске последњих месеци све су затегнутији јер Будимпешта, наводно, одлаже и компликује одговор Запада на сукоб у Украјини.

Као чланица са правом вета у НАТО и ЕУ, Мађарска има огроман међународни утицај. Премијер Виктор Орбан блокирао је европско финансирање одбране Украјине, блокирао пакете санкција и продубио енергетске везе са Русијом, што је довело до оптужби да Будимпешта ради као Путинов тројански коњ.

Континуирано блокирање кандидатуре Шведске (за чланство је потребан консензус) изазвало је огорчење међу савезницима. Говорећи у Катару прошлог месеца, Орбан је рекао да се односи Мађарске и Шведске морају побољшати пре него што одблокира кандидатуру Стокхолма за чланство.

Вашингтон је такође изразио забринутост због спремности Будимпеште да прошири и продуби везе са Москвом, заузевши тврђи став у априлу када је америчко министарство финансија увело санкције званичницима Међународне инвестиционе банке са седиштем у Мађарској, што је необичан потез против савезничког ентитета.

image